Életre kel a kiállítás

Milyen lenne, ha életre kelne a Dreher Söripari Emléktár? Biztosan minden szerszám izgatottan mocorogna, a poharakban friss sör habzana, a sörfőzők fatalpú cipője türelmetlenül toporogna az éj leple alatt, és várnák, hogy a kiállítás újra megnyissa kapuit. Dreher Antal pedig lehet, hogy csak pislogna, mennyire büszkék vagyunk az ő gyárára és a ránk hagyott örökségére. 

Sörcsizma
Hogy kerülhetett a csizma az asztalra?
A csizma több okból is felkerülhet az asztalra, viszont a sörrel teli nagy űrméretű üvegcsizmából ivás szokásának eredete valószínűleg a korai középkorból származik. Akkoriban az volt a szokás, hogy asztalt körül ülve egy sörös korsót körbeadva, közösen fogyasztották az italt. Ez a hagyomány társasági játékként élt tovább, amely sokáig dívott a budai, pesti sörkocsmákban is.
További részletekért kattints ide!

Plakát – Táncoló hölgyek
A kőbányai sörgyártás, és azon belül a Dreher hirdetései végigkísérték a XX. századot, alapjaiban meghatározva Budapest és az ország utcáinak képét. Többségüket 100 éves távlatból nézve is elismerésre méltó alkotásnak tekinti a szakma. A Söripari Emléktár kiállításán számos art deco, illetve konstruktivista-modernista alkotás látható.
E plakát az 1940-es években jelent meg. 

Plakát – Friss csapolás
A kőbányai sörgyártás, és azon belül a Dreher hirdetései végigkísérték a XX. századot, alapjaiban meghatározva Budapest és az ország utcáinak képét. Többségüket 100 éves távlatból nézve is elismerésre méltó alkotásnak tekinti a szakma. Az emléktár kiállításán számos art deco, illetve konstruktivista-modernista alkotás látható.
E plakát az 1930-as években, Frich József kiadásában jelent meg.
További részletekért kattints ide! 

Szerszámok
Mit keresnek a kádár-, bognár- és kovácsműhely eszközei a Söripari Emléktárban? Régen, az akkor még DHRS Rt. néven működő kőbányai sörgyár területén számos műhely működött régen, melyekre leginkább a famunkákhoz, hordógyártáshoz, kocsik javításához vagy a lovak patkolásához volt szükség.
Néhány példa a kiállításból:
Kádár és bognár vonószék (faragószék)
Abroncshúzó, hordókészítő kalapácsok
Görbe vonókések
Szíjgyártó varrószéke

Bilyogvas
A kádárműhely egyik fontos eszköze volt a bilyogvas. A vasból készített, felizzított bilyogzóvassal égették bele a hordóba annak tartalmára, származására vonatkozó legfontosabb információkat. A KSM rövidítés a Kőbányai Sör- és Malátagyár nevére utal.
További részletekért kattints ide!

Plakát – Legalább 1 üveg Dreher sört
Számos régi, ikonikus Dreher plakát Káldor László (1905-1963) grafikus művész nevéhez fűződik. Érdekesség, hogy akkoriban nem volt ritka, hogy egy-egy plakáttervet, apróbb módosításokat követően, több termék hirdetéséhez is felhasználtak. Így járt a „Legalább 1 üveg Dreher sört!” c. alkotás is, amely olyan sikeres volt, hogy grafikája később több termék hirdetésében is visszaköszönt. 

Plakát – Dreher Bonbon
Sokan meglepődnek a Dreher Bonbon, a Dreher keksz, vagy a Dreher cukorka feliratok láttán. Édes kísértésbe estünk volna? Nem, nem erről van szó. Az I. vh után bekövetkezett alapanyaghiány, piacvesztés, majd a világgazdasági válság nehézségeit enyhítette a gyár melléküzemágak indításával. Ezzel a sörgyártás melléktermékeit is felhasználták, munkát adtak az embereknek és eladható termékekkel biztosították a bevételt. A plakáton látható Dreher Bonbon a Dreher-Maul Csokoládégyár terméke volt. 

Fatalpú cipő
Platformcipő férfiaknak? Bizony, ezt a cipőt férfiak viselték. Mikor és miért?
Volt olyan munkafolyamat a sörgyárban, ahol a facipő volt a legalkalmasabb munkavédelmi eszköz. Az üstmosó munkások hordták ezt a vastag fatalpú, ma talán platformcipőnek mondható lábbelit. A sörgyárakban már az 1920-as évektől alulról, gőzzel fűtötték a sörfőző üstöket. Régen facipőben álltak bele a munkások az üstbe annak tisztításakor és úgy mosták el a berendezéseket, így nem égették meg a talpukat.

Malátagyári tűzharang
Régen a malátagyárban könnyen előfordulhatott kisebb, nagyobb tűzeset, ezért tűzharangokat helyeztek ki a gyárban, hogy azzal jelezzék a tüzet a dolgozóknak. Nem véletlen, hogy Szt. Flórián, a tűzoltók védőszentje egyben a sörfőzők védőszentje is volt. További részletekért kattints ide!

id. Dreher Antal – a Sörkirály
Dreher Antal, a bécsi sörgyáros Franz Anton Dreher fia Ausztriában, Münchenben, majd Angliában tanulta ki a szakmát. A szigetországi mesterek féltett titkainak ellesésében – a legenda szerint – üreges sétapálcájába rejtett sörminták is segítették. Schwechatra hazatérve 1840 körül bevezette az alsóerjesztésű sörtechnológiát, s kifejlesztett egy új sörtípust: a tükrösen tiszta Lagerbiert, amellyel meghódította a világot. Később ennek köszönhette a „Sörkirály” kitüntető címet. További részletek: a Dreher Sörgyárak története Facebook-osítva