A Dreher Sörgyárak volt az első a magyarországi sörgyárak között, amely a nagyüzemi gyártási rendszereire bevezette az ISO 14001 szerinti környezetirányítási rendszert, melyet szintén elsőként integrált az ISO9001 alapján kialakított minőségirányítási, valamint az élelmiszerbiztonságot elősegítő HACCP rendszerekkel, megszerezve e rendszerek tanúsítását is. Vállalatunk alapvetően négy területre fókuszál a környezetvédelem területén:

KÖRNYEZETTUDATOS VÍZGAZDÁLKODÁS

A víz a sör egyik legfontosabb alapanyaga, amelyet saját kútjainkból nyerünk. Vízfogyasztásunkat a gyártás minden részfolyamata során követjük. Kiemelt mutatószámunk az egy hektoliter késztermék előállításához szükséges víz mennyisége: 2020-ban 3,23 hl/hl értéket sikerült elérnünk. Célunk, hogy ez a szám tovább csökkenjen.
Kiemelten kezeljük a vízbázis-védelem feladatát, a sörfőzéshez saját kútjaink vizét használjuk, amelyek minőségét folyamatosan megfigyeljük.

FELELŐS HULLADÉKGAZDÁLKODÁS

Kiemelt figyelmet szentelünk a megfelelő hulladékgazdálkodási módszerek és partnerek kiválasztásának. Célunk a keletkező hulladék mennyiségének csökkentése, a hasznosítási arány magasan tartása és a lerakás minimalizálása. Jelenleg a csomagolási hulladékaink 91,23%-a hasznosításra kerül, lerakásra pedig kevesebb mint fél százalék. 

Biológiai szennyvíztisztítót és arra telepített biogáz-fejlesztő üzemet működtetünk. A sörgyártás során keletkező szennyvíz, valamint hulladékélesztő kezelését követően a keletkező biogázt hasznosítjuk, amely jelentős földgáz-megtakarítást eredményez. 

A gyártás során szennyvízbe kerülő sör, sörlé és sörélesztő alkotják a sörveszteséget, ami fokozott szervesanyag-terhelést jelent. A sörveszteség mértékét sikerült tovább csökkentenünk: a 2018-as 5,3%, majd 2019-es 4,85%-ról 2020-ban 4,26%-ra tudtuk redukálni. A sörtörköly, malátapor és az élesztő jelentős része pedig takarmányként kerül felhasználásra.

CSOMAGOLÓANYAGOK ÉS CSOMAGOLÁS ÚJRAHASZNÁLATA ÉS ÚJRAHASZNOSÍTÁSA

A gyártásunkhoz kapcsolódó hulladék keletkezését nagymértékben megelőzzük az újrahasználható csomagolások alkalmazásával, mint például üvegpalack és acélhordó, amelyeket a gyár visszavétel és mosás után újratölt. 

A Magyar Sörgyártók Szövetségével közösen a doboz visszaváltásra is megoldást találtunk Magyarországon, ezzel is ösztönözve a gyárkapun túlmutató felelősségünket a fogyasztók bevonásán keresztül. A fogyasztónál keletkező aludoboz hulladékot közreműködő szervezet, a Returpack segítségével begyűjtjük és gondoskodunk azok újrahasznosításáról. Az aludoboz visszagyűjtő automata magyar szabadalom eredménye, sajátossága pedig, hogy gyűrött és összelapított dobozokat is elfogad, mert mágneses technológia segítségével a dobozok alumínium-tartalmát érzékeli – ráadásul pénzt is ad az „újbóli nyersanyagért” (2-3 Ft/aludoboz). www.mindendoboz.hu

ENERGIAFELHASZNÁLÁS ÉS A SZÉN-DIOXID KIBOCSÁTÁS CSÖKKENTÉSE

A sörgyártás során jelentős környezeti hatást jelent az energiafelhasználás, amely elsősorban a főzési és hűtési folyamatok energiaigényéhez kapcsolódik. Célunk a fajlagos energiafelhasználás és a szén-dioxid kibocsátás csökkentése. Több, ilyen célú beruházást valósítottunk meg az elmúlt években – 2020-ban pedig a hűtőkompresszorok és az egyik sörszűrő vonal cseréje járult hozzá ehhez a csökkentéshezés.
Vízfogyasztásunk mellett energiafogyasztásunkat is folyamatosan nyomon követjük és értékeljük. Törekszünk a megújuló energiaforrások felhasználására: a sörgyár energiafogyasztásának 6%-a biogáz üzemünkből származik.
Vállalatunk nem alkalmaz ózonkárosító anyagokat, egyéb légnemű kibocsátását folyamatosan méri és betartja a jogszabályi előírásokat.

A Dreher Sörgyárak Zrt. 122/2015. (V.26.) Kormány rendelet által előírt, energetikai szakreferens által készített összefoglaló éves jelentése a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztések, alkalmazott üzemeltetési megoldások által elért energiamegtakarítási eredményekről: