13 700 munkahely és 46 milliárd forint állami bevétel

A Dreher Sörgyárak Zrt. a magyar gazdaság fontos szereplője. Munkaerőpiaci jelenléte erős, hiszen saját, beszállítói és partneri hálózatában mindösszesen 13 700 munkahelyet teremt.
A sörfőzéshez felhasznált árpa 90%-át és a teljes kukorica mennyiséget hazai termelőktől vásárolja a vállalat, megrendelései révén a magyar mezőgazdaságban is fontos szerepet tölt be. Az adókon és járulékokon keresztül a Dreher Sörgyárak Zrt. 46 milliárd forint bevételhez juttatja a magyar államot. Mindemellett a sörgyár elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett, mely áthatja a vállalat egész működését. Ősszességében a Dreher Sörgyárak Zrt. tevékenysége számos pozitív hatással bír a magyar gazdaságra, ezt a hatást vizsgálta az Ernst & Young most készült felmérése.

keped-200.jpg  
A galéria megtekintéséhez
kattintson a képre

A SABMiller magyarországi leányvállalata, a Dreher Sörgyárak Zrt. 2008-ban 2,3 millió hektoliter sört állított elő. Ebből 212 556 hektolitert exportált, a termelés értéke 45,6 milliárd forint volt.
A Dreher Sörgyárak Zrt. teljes 45,6 milliárd forintos forgalmának 16 %-a, azaz 7,3 milliárd forint cégen belüli hozzáadott érték (a termelt érték és a beszerzett alapanyagok közötti különbség), a fennmaradó 84% a szolgáltatóktól származik. Ez utóbbi 38,3 milliárd forint gazdaságserkentő összegből 28,6 milliárd forint a belföldi beszerzéseknek köszönhetően az országban marad. Az összeget 31,6 milliárd forintra emeli azon hazánkból – legfőképpen a mezőgazdasági szektorból – származó beszerzések értéke, amelyet más SABMiller leányvállalatok hasznosítanak.

A sörtermeléshez és értékesítéshez kötődő adókkal és járulékokkal a Dreher Sörgyárak Zrt. becslések szerint összesen 46 milliárd forinttal járul hozzá a magyar állam bevételéhez. Ez a következőképpen oszlik meg:

  • jövedéki adóból származó bevételek 11,5 milliárd forint
  • munkabéreket terhelő adók és járulékok összege 18,5 milliárd forint
  • társasági és környezetvédelmi adókból 1 milliárd forint bevétel 
  • ÁFA bevételek 15 milliárd forint

A Dreher Sörgyárak Zrt. közvetlen és közvetett módon 13 700 munkahelyet biztosít hazánkban. Ennek 5 %-át, azaz 708 főt a vállalat foglalkoztat (közvetlen hatás), a szolgáltató szektorban pedig 4400 munkahely köthető a sörvállalathoz (közvetett hatás). A maradék 56% a vendéglátóiparban és 7% a kiskereskedelemben jelentkezik, amely további 7600, illetve 900 munkahelyet jelent. A munkaerőpiacon betöltött szerep hozzáadott értékben is kifejezhető. A teljes hozzáadott érték – a 13 700 munkahelyből adódóan – a becslések szerint 31 milliárd forint.

Gary Whitlie, a vállalat elnök-vezérigazgatója a tanulmány adataival kapcsolatban hangsúlyozta: a Dreher Sörgyárak Zrt. a sör előállításához és értékesítéséhez szükséges termékek mintegy 75%-át az ország teljes területéről szerzi be, ehhez több mint 4000 munkahely köthető. Ebből közel 2500 munkalehetőség a mezőgazdasági szektorban jelentkezik, ugyanis a sörgyártáshoz használt árpa 90%-át és a teljes kukorica mennyiséget Magyarországról szerzi be a vállalat.

„Büszkék vagyunk rá, hogy a Dreher Sörgyárak Zrt. jelenléte Magyarországon nem kizárólag a gazdaságra, hanem a társadalomra és a környezetre is jelentős hatást gyakorol. A vállalat nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos gazdálkodásra, illetve arra, hogy fenntartható üzleti folyamatokkal működjön. Kiemelt területként kezeli a fenntartható fejlődés témakörében a vízgazdálkodást, amelyre példa a 2008 elején átadott, félmilliárd forint értékű biogáz fejlesztő és szennyvíztisztító üzem"- mondta Gary Whitlie, a vállalat elnök-vezérigazgatója.

A Dreher Sörgyárak Zrt. a felelős alkoholfogyasztás népszerűsítésében is aktív szerepet vállal. A vállalat 2008-ban indította útjára Felelős Alkoholfogyasztás Programját, Talmácsi Gábor gyorsasági motoros világbajnok közreműködésével. A társadalmi értékteremtés témakörében a vállalat a „Jövő Fiatal Vállalkozója" programon keresztül évek óta támogatja a magyar vállalkozói szellemet, és évente három kiválasztott fiatalt támogat 6 millió forint kezdőtőkével és 6 hónapos szakmai tanácsadással.

A tanulmányt az Ernst & Young nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat készítette. „Független felmérésünk objektív modellezés alapján vizsgálta és számszerűsítette a SABMiller működésének magyarországi gazdaságra gyakorolt közvetlen, közvetett és indukált hatását" – mondta a tanulmányról Havas István, az Ernst & Young magyarországi vezérigazgatója. „Magyarországon nem egyedi, de még ritka az ehhez hasonló riportok elkészítése, melyen keresztül be lehet mutatni és fel lehet térképezni egy-egy vállalat vagy szektor gazdasági hatását. Őrülünk, hogy lehetőségünk volt ebben a munkában a SABMillerrel együttműködni."

 

A tanulmányról:

2009 nyarán az Ernst&Young tanulmányt készített a SABMiller sörtermelésének és értékesítésének Európa gazdaságára vonatkozó hatásairól. A tanulmány a SABMiller Europe megbízásából készült, és 10 országot vizsgált. Ennek kiegészítéseként készült el a Dreher Sörgyárak Zrt. magyarországi gazdasági, környezeti és társadalmi hatásainak elemzése.

 

További információ:

Agócs Mónika Jónás Petra
Dreher Sörgyárak Zrt. Well PR Kft.
Telefon: +(36 1) 432 9720
Fax: +(36 1 ) 432 9877
e-mail: monika.agocs@dreher.sabmiller.com
Telefon: +(36 1) 350 7390 /207
Fax: +(36 1) 350 7393
e-mail: p.jonas@well.hu