8 dolog, amit talán még nem tudtál a Kozelről

Június 10-én rendezték meg Velke Popovicében a 25. Kozel napot, amelyre 25.000 ember látogatott el. A jubileum apropóján összegyűjtöttünk néhány érdekességet a Kozelről, amiről talán még nem hallottál.
Miért éppen a bakkecske?
A 20-as évek elején számos sörgyárban főztek barna, bock típusú sört. A bock német szó, bakkecskét jelent. Ekkor született meg az itteni sörfőzőmesterek fejében a gondolat, hogy a Velke Popovicében készülő sörnek a szó cseh megfelelőjét adják névként, így keresztelték el Kozelnek az egyik legnépszerűbb cseh sört.

IMG_20170610_145136-01A vágott varázslata

A vágott sörnek is nagy hagyománya van a fesztiválon és Vojtěch Homolka, a Kozel sörcsapoló mestere meg is mutatta az érdeklődőknek a varázslatot, hogyan kell egymásra rétegezni a világos és a barna sört úgy, hogy azok a korsó elfogyasztása során végig jól elkülönüljenek.

Kolbász és a Tatra teherautó a sörgyárban

Nem csak a Kozel nap idejére nyitják meg a sörgyár udvarát a látogatók számára. A nyár folyamán számos kulturális eseményt rendeznek meg a sörgyár udvarán. Az odalátogatók a nyári mozi filmjeivel kapcsolódhatnak ki, de lesz Kolbászfesztivál és Tatra teherautók kiállítása is.

Kozel a nagyvilágban

A Kozel az egyik legelterjedtebb cseh sör külföldön, ma már több mint 37 országban elérhető.

Nem ég a ház!

A sörgyár 1906-ra kellően nagyra nőtt, hogy saját tűzoltósága legyen. Szerencsére a gyakorlatokon kívül soha nem akadt munkája a tűzoltóknak, de a sörgyár napjainkban is szoros kapcsolatot ápol a tűzoltósággal és szívesen vendégül látják az önkéntes tűzoltókat egy korsó sörre, természetesen műszakon kívül.

Olda

1922 óta használják védjegyként a kecskét, és egy utazó francia festő, akinek a sörfőző mester adott szállást egy éjszakára, készítette az első képet az ágaskodó kecskéről. Az első élő kecskét Ungvárról vitték Velke Popovicébe az 1970-es években, azóta mindig van egy kabala kecske a gyárban, akinek a neve Olda, az első kecske gondozójának emlékére.

Kozel és a kézművesség

A kiváló sörök mellett a Kozelnek továbbra is fontos a kézműves tradíciók és értékek megőrzése, így a 25. Kozel napon a látogatók kipróbálhatták a kovács, az üvegfújó, a táskakészítő vagy a faragó mesterséget is.

Akinek mindezt köszönhetjük

A sörgyárat báró František Ringhoffer alapította Velke Popovicében, aki korának egyik legsikeresebb és innovatívabb vállalkozója volt. Az első főzetet 1874. december 15-én készítették el egy 60 hl-es üstben.

Köszönet a fotókért Metz Ádámnak.
***
kozel-brand-flag-colorA Kozel márkáról:
2005-ben vezette be a magyar piacra a Dreher Sörgyárak Csehország egyik kedvenc sörmárkáját, a Kozelt. A cseh kozel szó jelentése „kecske(bak)”, mely név és így a márka története is egészen 1874-ig nyúlik vissza. A kedvező árfekvésű, minőségi sörmárka vidám arculata új kategóriát nyitott a magyar piacon is, megidézve egy cseh kisváros hangulatát. A Kozel ízében kellemesen harmonizálnak a hagyományos cseh sör jellemzői és a fiatalos, rafinált íz összetevők. A Kozelnek népes rajongótábora van, akik az évek során kialakult íratlan szabályt a mai napig tartják: ha valaki bemutatja neked e cseh remeket, neked is be kell mutatnod valakinek. Ennek köszönhetően a Kozel híre gyorsan terjedt, és kellemes íze hamar népszerűvé vált.
 
A Dreher Sörgyárakról:
A Dreher Sörgyárak Magyarország vezető sörgyártójaként évente 440 millió korsó sörrel örvendezteti meg fogyasztóit. Évente közvetve és közvetlenül közel 8000 család megélhetését biztosítja a sörgyártói tevékenysége mellett a vendéglátás, a beszállítói lánc és a kereskedelem területén. Beszállítóinak 95 százaléka hazai kis- és középvállalkozás, akiktől 15 milliárd forint értékben rendel terméket és szolgáltatást. Évi közel 25 milliárd forinttal járul hozzá az államháztartáshoz jövedéki adó, ÁFA, termékdíj és egyéb járulékok formájában.
A vállalat több mint 160 éve, a sörgyár alapítása óta építi a sörkultúrát és patinás főzőházával, sörtúra programjával a mai napig ápolja a sörfőzési hagyományokat. A cég sörgyárában, Kőbányán készül az ország legnagyobb prémium márkája, a Dreher; Magyarország legerősebb vendéglátóipari söre, az Arany Ászok; és a sörgyári hagyományokat nevében is képviselő Kőbányai. A vállalat a magyar márkák mellett világszerte közkedvelt söröket is forgalmaz, mint a Pilsner Urquell, a Kozel, a HB, valamint a Kingswood cider. A vállalat az Asahi Csoport tagja.