9 aktív tipp a munka közbeni frissességért

Kint hét ágra süt a nap és virul a természet, de minket a négy fal között vár az egész napos munka? Van rá mód, hogy az irodában is frissek maradjunk és megelőzzük az ólmos fáradtságot. Nézd meg aktív tippjeinket!
1, Induljunk sportosan
Megalapozhatja a napunkat, ha már az irodába menet tudatosan az aktív utat választjuk. Aki teheti, pattanjon bringára vagy tegyen meg legalább egy megállónyi távot gyalogosan. „Nehezíthetjük” is a feladatot, ha percenként átlépünk, megkerülünk egy-egy képzeletbeli akadályt.
2, Lépcsőzzünk
Használjuk a lépcsőt a lift helyett. A lépcsőzés rengeteg izmot megmozgat, hétszer nagyobb erőkifejtésre ösztönözve a testünket, mint a sétálás. Még az első lépcsőfok megtétele előtt vegyünk pár mély lélegzetet, orron be, szájon át kifújva, így jut elég oxigén a tüdőnkbe.
3, Pihenjünk aktívan
Akármennyire is szorít az idő, iktassunk be óránként pár perc frissítő pihenőt. Ezalatt álljunk fel a székünkből, sétáljunk, lépcsőzzünk, de mozgassuk át a testünk mellett az elménket is: fedezzünk fel új helyeket az irodában, közlekedjünk a megszokottól eltérő útvonalon. Ezalatt koncentráljunk csak a jelenre és a felfedezés örömére.
4, Igyunk eleget
Folyamatosan pótoljuk a folyadékot napközben, ezzel számos élettani problémát – például a kiszáradást, fejfájást – megelőzhetjük. Válasszunk nagyobb energia-, de lehetőleg minimális cukor és főleg kevés mesterséges hozzáadottanyag-tartalmú italt, amely aktivizál, de nem terheli a szervezetet káros elemekkel. B6 és C-vitamin tartalma mellett az új frissítő egzotikus citrom íze miatt is dönthetünk a D24 mellett, amelyet számos sportoló is szívesen választ.
5, Élvezzük a napfényt
Vizsgáljuk meg, milyen fényhatásnak vagyunk kitéve. A nap ultraibolya fénye szabályozza a vérkeringést, ami az oxigént és a tápanyagokat szállítja, valamint a boldogsághoz kapcsolódó hormon, a szerotonin termelődését is segíti. Húzzuk el a függönyöket, rolókat, tárjuk ki az ablakot. Néhány percre fordítsuk a napfény felé az arcunkat, közben nyújtózkodjunk hatalmasat.
6, Hallgassunk zenét
A zene – különösen, ha kedvenc számainkról van szó – olyan inger, amely segít az agy számára a dopamin felszabadításában, amely az agy öröm és jutalom rendszerére, valamint az érzelmi válaszokra és a motivációra hat.
7, Frissüljünk illatokkal
Az intenzív citrusos illat már önmagában is felpezsdíti az agyat és növeli a kreativitást. Használhatunk illóolajat frissítésként, de még jobb, ha élő növénnyel érjük el a hatást, amely fel is vidítja az embert. Válasszunk az aromás fűszernövények közül, mint a citromfű, a citrom kakukkfű, a citrom illatú bazsalikom vagy a menta. A levelekkel ráadásul az italunkat, szendvicsünket is ízesíthetjük.