180 éves a Pilsner Urquell

1842 óta ugyanabban a kiváló minőségben és aranyló színben készül Plzeňben a kategóriát teremtő Pilsner Urquell. Nem kell feltétlenül Csehországba utaznunk, ha kíváncsiak vagyunk, hogyan „születik” ez a 180 éves speciális alsóerjesztésű láger: a Belvárosi Sörfesztiválra költözik az a pinceélmény, amely bemutatja az érdeklődőknek, hogy lassan két évszázada mi garantálja a karakteres, eredeti ízt.

Joseph Groll bajor sörfőzőmester stílust és később önállóvá vált kategóriát teremtett Plzeň-ben, amikor 1842-ben a cseh város környékének minőségi nyersanyagait ötvözte a szülőföldjén már bevált, alsóerjesztésű láger főzési technológiával: a különleges, kétsoros, sima héjú morva árpából készült malátát, a szintén helyben termesztett Žatec (német nevén Saaz) komlót, valamint a rendkívül lágy, a Plzeň-i medencéből származó, 100 méter mélyről fakadó ártézi vizet.

Alsóerjesztésű sörről lévén szó, a Pilsner Urquellt 0 és 6 °C között kell tartani az erjedés és az ászokolás alatt. Ez az a hőmérsékleti tartomány, amely tökéletes feltételeket biztosít az élesztőknek, hogy tegyék a dolgukat és hogy megszülethessen minden pilseni típusú sör őse. A tökéletes eljáráshoz 180 évvel ezelőtt komplett földalatti alagútrendszerre is szükség volt. Mielőtt 1842. október 5-én elkészült az eredeti aranyszínű pilseni első tétele, a bányászok három éven át vájták kézi eszközökkel a földalatti járatokat és helyiségeket. A teljes, 9 km hosszú alagútrendszer az 1950-es évekre lett teljesen kész, a jégcsarnokot pedig egészen 1987-ig használták tartalékrendszernek arra az esetre, ha a mesterséges hűtés meghibásodna.

Mivel a meleg nem kívánt ízeket adhat a sörnek, ezért a szokásos sörfőzési szezon annak idején októbertől áprilisig tartott Plzeňben: ekkor tudták a pincékben pontosan az optimális körülményeket biztosítani. A júniusban és júliusban learatott árpát malátává alakították, majd szintén a levegőn szárították az augusztus végén szüretelt komlót. Amint hűvösre fordult az idő, beindították a rézüstöket, hogy az eredeti recept szerint készüljön el a Pilsner Urquell, amelyre a hajrában még 35 napos ászokolás is várt.

Természetesen ma már egész évben főzik a sört, időjárástól függetlenül. A morva árpát és a Saaz komlót azonban még mindig ugyanakkor szüretelik, mint az elmúlt közel kétszáz évben, a változatlan vízminőségről ugyanaz a kút gondoskodik, amelyet manapság már egy természetvédelmi oltalom alatt álló terület vesz körül. A recept és helyszín 180 éve éppúgy változatlan, mint a gazdagon aranyló szín, valamint a harmonikusan kesernyés, simogató, eredeti íz, amelynek lágy malátaaromája hosszú ideig érezteti hatását.

A közkedvelt ízvilág (újra)felfedezése mellett most annak is érdemes kilátogatnia a Belvárosi Sörfesztiválra, aki testközelből ismerkedne meg a Pilzeň-i pince hangulatával. Egy speciális installáció segítségével a rendezvényen ízelítőt kaphatunk a pinceélményből, ahol eredeti hordók között, pince hűvöst idéző hőmérsékleten tudják a látogatók megkóstolni az eredeti pilseni lágert, miközben a tökéletes sörcsapolás fortélyait is elleshetjük a szakemberektől.

(Az alábbi képre kattintva az idővonal kinagyítható.)