A jövő DJ-tehetségét keresi a Miller és a VIVA

„DJ-k, partik, versengés, izgalom és összecsapások várnak ránk a következő hónapokban és biztosak vagyunk benne, hogy a tv-nézők és a tomboló közönség – mint mindenhol a világon, úgy nálunk is – végig kíséri a zsűri kegyeiért küzdő zenészeket a hírnévhez vezető úton” – mondta Iszak Eszti a Magyarországon most elstartoló Miller SoundClash DJ-tehetségkutató verseny bemutatkozó eseményén, csütörtök este a Symbolban.
A Miller SoundClash nemzetközi DJ-tehetségkutató első körben országonkénti versenyekből áll, majd az ezeken nyertes legjobb zenészek, illetve formációk összemérhetik tudásukat egy öt napon át tartó globális döntő során, amelynek Las Vegas legnépszerűbb klubjai adnak helyet. Tavaly erre a világ legtávolabbi sarkaiból is érkeztek jelöltek Dél-Koreától kezdve Panamán át egészen Zimbabwéig, idén pedig Európát Törökország mellett hazánk képviseli majd a versenyben!
2014-ben végül a Tom&Collins mexikói DJ-páros tehetségei győzedelmeskedtek, amelyet többek között egy a Dash Berlin előtti fellépéssel ünnepelhettek meg. A tét idén sem kisebb, mint hogy a DJ MAG által is pártolt verseny globális döntőjén a nyertes a világ egyik TOP 10-ben helyet foglaló DJ-je előtt léphet színpadra az exkluzív Las Vegas-i záróbulin.
Ehhez azonban a jelentkezőknek előbb még az országos megmérettetéseken kell megküzdeniük egymással, az összecsapások során bemutatni legjobb tudásukat és elnyerni a zsűri és a közönség kegyeit, melyben a VIVA a Miller SoundClash partnere. A tehetségkutató verseny nyomon követésére új műsor indul a csatornán, amelynek műsorvezetője Julia Carpenter lesz. Nem véletlenül, hiszen ő is tagja a magyar verseny 3 tagú zsűrijének DJ Junior és Karányi Dani mellett. Míg az utóbbi abban reménykedik, hogy olyan DJ-t tudnak értékelni, aki egyben producer is, addig Julia Carpenter a technikai tudás mellett a kisugárzást keresi majd a jelentkezőkben. „Ha fiatalabb lennék, én is biztos indulnék” – mondta DJ Junior, aki a jelen lévő Stadium X-et hozta fel jó példának a fiatal tehetségek térnyerésére.
A közönség soraiban ott volt Hien is, aki hétfőn indul Bostonba, ahol felvételt nyert Berklee College of Music-ba. „A DJ-k is művészek, csak nem hangszeren hozzák létre a zenéjüket. De a hangszerelés, a producerkedés nagyon nehéz dolog, én is próbálgattam már a gépemen, hiszen a Berklee College of Music-ba ez egy külön szak és én is fogom tanulni.  Egyébként pedig nagyon szeretem az elektronikus zenét, szeretek arra bulizni, és szerintem egy egészen különleges közösséget teremt” – mondta Hien.
Király Viktor jó kezdeményezésnek tartja a Miller SoundClash versenyt: „Mondhatjuk, hogy napjainkban, azaz 2015-ben a DJ-k átvették a világot zenei téren. Ennek én nagyon örülök, mert korábban Európa és Amerika között hatalmas zenei rés volt, most pedig a DJ-knek, az elektronikus zenének köszönhetően megszűnt ez az ellentét, úgyhogy leveszem előttük a kalapom. Egyébként pedig itt is igaz az, hogy minél eredetibb a megközelítés, minél több energia és tehetség van egy DJ munkájában, én annál jobban értékelem.”
A Miller SoundClash versenyre 2015. június 10-ig jelentkezhetnek a 25. évüket már betöltött DJ-k, akik a soundclash.vivatv.hu oldalra tudják feltölteni a nevezésre szánt, legfeljebb 30 perces mixüket. Ezután a zsűri által kiválasztott 10 résztvevőre két körben tud a közönség online szavazni, illetve a végső kiválasztásban újra szerephez jut a szakmai zsűri is.  A 10 DJ eközben folyamatos bemutatkozási lehetőséget kap: megmutathatják magukat a tv-ben, valamint fellépnek a népszerű siófoki Palace Club-ban is. A hazai versenyt egy őrületes parti zárja itt augusztus 8-án.
„Korábban nem hallottam hasonló DJ-tehetségkutató versenyről, pedig igazán jó kezdeményezés, és örülök, hogy a VIVA belevágott. Az én kedvenc DJ-m Martin Garrix, aki fiatalkora ellenére már világhírre tett szert, pedig a semmiből jött, szóval ilyen létezik. A másik szerintem nagyon sikeres DJ Steve Aoki, egy ázsiai srác, akit imád a közönség, mert mindenféle produkciókkal is előáll. Például gumicsónakot dob a közönség közé és beleugrik, vagy tortákat dobál. Ez számomra azt mutatja, hogy egy DJ-nél sem elég a jó zene, emellett le kell hengerelni a közönséget” –  vélte Miskovits Marci (RandomMarci).
Az idei világesemény beharangozója: https://www.youtube.com/watch?v=hBxZZRp7Rcw
A tavalyi világesemény záró filmje: https://www.youtube.com/watch?v=iqJ1c3D_y94