A magyar sörgyártás eddigi legnagyobb beruházási programjába kezd a Dreher

Hosszútávra biztosítja a Dreher Sörgyárak jövőjét az Asahi Group Holdings és az Asahi Europe & International összesen 100 milliárd forintos fejlesztés-sorozata. A korábbi évek beruházásait kiegészítve a sörgyártás teljes folyamatát emeli új szintre a most bejelentett több éves program, ami a kapacitás- és hatékonyságnövelés mellett a vállalat ambiciózus örökségépítési és fenntarthatósági céljait is szolgálja.

A 2017-es tulajdonos és a magyarországi vezetőváltás új irányt hozott a sörgyár életébe. Az Asahi nemzetközi és európai stratégiájával összhangban megszületett a „Drehertől-Dreherig” örökségépítési filozófia, amely – csakúgy, mint az 1948-as államosítás előtt – a prémiumizációra, valamint a hagyomány és a modernitás ötvözésére koncentrál a működés, termék- és vállalati kultúrafejlesztés területén. Az ezt követő 6 év következetes építkező munkája a piaci pozíciók megerősödését, a munkavállalói jóllét és elégedettség növekedését, agilis vállalati működést és javuló jövedelmezőséget hozott, ezzel nyitva meg az utat a jövőbeni beruházások előtt.

„Jövőre ünnepeljük a Dreher Sörgyárak alapításának 170. évfordulóját. A gazdag történelmi hagyomány, a négygenerációs munkahely nemcsak büszkeséget, de felelősséget is jelent mindannyiunk számára, akik ennek a vállalatnak a jelenén és jövőjén dolgozunk. Szakmai és üzleti sikereinkkel elértük, hogy az Asahi Group Holdings és az Asahi Europe & International 2023-ban minden idők legnagyobb magyar söripari beruházásába kezdjen bele velünk. Ha továbbra is tudjuk tartani a cégcsoport üzleti elvárásait és teljesítjük a kitűzött mérföldköveket, akkor ebből a 100 milliárd forintból valóban megalapozzuk a gyár és a munkatársaink sokéves jövőjét” – mondta el Békefi Gábor, a Dreher Sörgyárak vezérigazgatója.

Ahogy korábban, úgy a most bejelentett beruházásokban is kiemelt figyelmet kap a „Drehertől-Dreherig” örökségépítési filozófia, azaz az innovációk bevezetése mellett a magyar sörgyártás hagyományainak ápolása. Az új egységek folyamatos építése és a modernizálás mellett jövőre a vállalat alapításának 170. évfordulóját különleges programokkal ünneplik majd a Dreher Söripari Emléktárában és más ikonikus gyártelepi helyszíneken. A vezetőség akárcsak a múzeumi söripari relikviák esetében, úgy a helyi védelem alatt álló épületek és egyéb különleges ipari értékek hosszútávú megőrzésében is elkötelezett.

Az első mérföldkő: 30 milliárd forintos keret a fenntartható gyártási lánchoz

A sörgyártás hagyományosan 6 nagyobb lépésből áll: a főzőházi eljárásokat az erjesztés, majd kondicionálás követi, ezután jöhet a szűrés, pasztőrözés és palackfejtés. Az elmúlt két évben megvalósult és a most bejelentett beruházások több folyamatot érintenek: a kompresszorokat és szűrőberendezéseket egy 4,6 milliárdos forintos modernizáció részeként tavaly cserélték, míg idén tavasszal a pasztőrözés és fejtés hatékonyságát növelték a kor egyik legmodernebb alumínium dobozos gyártósorának üzembehelyezésével, összesen 7 milliárd forintból.

A következő évtizedet érintő 100 milliárdos beruházás első mérföldkövén 2023-26-ban nagyságrendileg 30 milliárd forintos keretből dolgoznak a vállalat szakemberei. Ennek elemeként a gyár majdani, minden elemét kiszolgáló új energiaközpont egy részének építését kezdik meg, amely nem csak a kapacitásnövekedést, de a vállalat ambiciózus fenntarthatósági céljainak elérését is támogatja. Ebben az időszakban újul meg egészében az erjesztés és a pincékben való kondicionálás szakasza, ami a tartályok cseréje mellett az új technológiák bevezetését is jelenti, ami a vállalat munkatársainak folyamatos képesség-és tudásfejlesztésével jár együtt.