Az Év Józan Felelős Járművezetője díjjal az ittas vezetés ellen

Az ittas vezetés elleni összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Sörgyártók Szövetsége július 25-én, a Józan Felelős Járművezetés Napján. A szervezet első alkalommal hirdette meg pályázatát „Az Év Józan Felelős Járművezetője” (Az Év JÓFEJE) címmel, hogy elismerésben részesítse az ittas vezetést elutasító, pozitív szerepvállalást. A közel 700 induló közül Mizsák Gábor nyerte el az „Év JÓFEJE” címet.

IMG_9459_200.jpgA pályázat fővédnöki szerepét dr. Pintér Sándor belügyminiszter vállalta, míg a fordulók összeállításában az Országos Baleset-megelőzési Bizottság nyújtott szakmai segítséget.

A rendezvényen több civil szervezet is képviseltette magát. A verseny levezénylésében Czollner Gyula szakkommentátor működött közre, a pályázat fődíját Barabás Judit a Vezetéstechnikai Centrum, értékesítési vezetője adta át.

A Magyar Sörgyártók Szövetsége évről évre aktív szerepet vállal az ittas vezetés elleni küzdelemben. Ezért hívta életre a Józan Felelős Járművezetés Program keretében a JÓFEJ közösséget, és kezdeményezte 2010-ben a Józan Felelős Járművezetés Napjának kijelölését.

A szervezet első alkalommal írt ki pályázatot „Az Év Józan Felelős Járművezetője” címmel, hogy a résztvevők maguk képviseljék, és a társadalom minél szélesebb köréhez eljutassák a JÓFEJ Program üzenetét: a józanság, a másokért való felelősségvállalás a közlekedésben elengedhetetlen.

IMG_9050_200.jpgA 2011. július 1-től 2011. július 21-ig tartó kampányidőszak alatt több mint 8 000 látogató kereste fel a www.jofej.hu weboldalt. A pályázatra összesen 683 regisztráció érkezett, és a JÓFEJ üzenetük segítségével a lelkes játékosoknak több, mint 1200 fővel sikerült bővíteniük a JÓFEJek táborát. A pályázat döntőjébe az online fordulók során legjobban teljesítő tíz játékos került, akikre elméleti és gyakorlati megmérettetés várt. A gokart versenyt Czollner Gyula szakkommentátor közvetítette, akinek köszönhetően igazi Forma 1-es hangulat alakult ki a helyszínen. A döntőben a játékosok megmutatták program iránti elkötelezettségüket, és az első helyért lelkesen küzdött minden résztvevő. A pályázat nyertese, így „Az Év Józan Felelős Járművezetője” Mizsák Gábor lett.

A barátaim bíztatására indultam el az Év JÓFEJE pályázaton, és nagyon örülök, hogy én nyertem el a címet. Két éve van jogosítványom. Soha nem iszom, ha vezetek és gyakran vállalom el a bulisofőr szerepét, amikor a barátaimmal szórakozni megyünk. Nagyon fontosnak tartom, hogy minél többen gondolják így és betartsák a zéró tolerancia szabályát. Ezért is osztottam meg minden ismerősömmel az üzenetem, amiben arra bíztatok mindenkit, hogy legyenek Józan Felelős Járművezetők.” – nyilatkozta Mizsák Gábor, az Év Józan Felelős Járművezetője.

IMG_9635_200.jpgA józan, felelős járművezetői magatartás népszerűsítéséért több civil szervezet is csatlakozott a JÓFEJ programhoz. A pályázaton és a JÓFEJ Napon, július 25-én megrendezett eseményen számos civil szervezet képviseltette magát, többek között az Országos Baleset-megelőzési Bizottság, a DJ Szövetség és a Közlekedéstudományi Intézet. A pályázat fődíját a Vezetéstechnikai Centrum, míg a legjobb gokart versenyzőnek járó különdíjat dr. Pintér Sándor Belügyminiszter, a pályázat fővédnöke ajánlotta fel. A Magyar Autóklub különdíjjal jutalmazta a JÓFEJek által legjobbnak tartott JÓFEJ üzenet elkészítőjét.

Tavalyi akciónk keretében a közel kétezer JÓFEJ tag közreműködésével közösen választottuk ki a mai napot, július 25-ét a Józan Felelős Járművezetés Napjaként abból a célból, hogy megünnepeljük a JÓFEJ magatartást. Ezért döntöttünk úgy, hogy életre hívjuk az „ÉV JÓFEJE” díjat, amivel szeretnénk jelképesen elismerni a józan, felelős járművezetői magatartás melletti elkötelezettséget. A világháló lehetőségeit kihasználva ezt a díjat az általunk meghirdetett pályázat keretében bárkinek lehetősége volt elnyerni, bizonyítva az alkoholfogyasztáshoz és járművezetéshez nélkülözhetetlen felelős magatartást.
Nagyon örülünk, hogy közel hétszázan jelentkeztek a játékra, köszönjük a pozitív visszajelzéseket a játékosok részéről. Büszke vagyok rá, hogy kezdeményezésünkhöz a magánemberek mellett civil és szakmai szervezetek is ilyen szép számmal csatlakoztak, hogy minél több emberhez eljuttassuk kampányunk üzenetét: az alkoholfogyasztás és járművezetés nem összeegyeztethető!
”– mondta Dr. Mádi László, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke.

További információk:

Szentmiklósi Bernadett
Salamon Zsófia
kommunikációs tanácsadó
Astonish Kft.
titkár
Magyar Sörgyártók Szövetsége

E-mail: szentmiklosi@da-i.hu
Telefon: +(36 30) 367 1958

E-mail: mssz@sorszovetseg.hu
Telefon: +(36 1) 486 0536

 


Háttér információk

A Józan Felelős Járművezető programról:

A Magyar Sörgyártók Szövetsége hat évvel ezelőtt hirdette meg Józan Felelős Járművezető Programját. A JÓFEJ Program egy pozitív szerepmodell, mely az alkoholfogyasztáshoz és járművezetéshez nélkülözhetetlen felelősségvállalást ösztönzi. A program az elmúlt években több tízezer – egyedül 2008-ban 40 ezer – fiatal felnőtt figyelmét hívta fel a felelős alkoholfogyasztásra.

A Szövetség évről évre újabb eszközöket felhasználva népszerűsíti a Józan Felelős Járművezetői magatartást és szólítja meg a társadalom széles körét.

A JÓFEJ Program 2010-ben átalakult jofej.hu weboldala lehetőséget biztosít arra, hogy egy olyan közösség szerveződjön, akik maguk közvetítik a felelős járművezetéssel kapcsolatos üzeneteket.

A honlapon a Józan Felelős Járművezető beazonosításához 7 ismérvet olvashatnak a Program iránt érdeklődők, ezek az alkoholfogyasztással és közlekedéssel kapcsolatos legfontosabb jellemvonásokat írják le.

A JÓFEJ 7 ismérve:

1. a kormány mögött mindig jó
zan
2. vigyáz saját és mások testi épségére
3. segít másoknak is józan döntést hozni
4. előre tervez, és már buli előtt tudja, hogyan fog épségben hazajutni
5. bátran nemet mond a veszélyes helyzetekre
6. tisztában van az alkohol hatásaival és saját korlátaival
7. már a következő bulira is készül

2010-ben a Magyar Sörgyártók Szövetsége kezdeményezésére a JÓFEJ közösség tagjai online szavazás keretében jelölték ki a Józan Felelős Vezetés Napját. A szavazók többsége július 25-ét, Szent Kristóf az utazók védőszentjének napját tartotta a legalkalmasabbnak a józan, felelős járművezetői magatartás megünneplésére.

A Magyar Sörgyártók Szövetségéről:

Az 1992-ben alapított Magyar Sörgyártók Szövetsége (MSSZ) a 3 legnagyobb magyarországi érdekeltségű sörgyártó vállalatot tömörítő szövetség, melyek együttes termelése a magyarországi sörtermelés közel 90%-át adja.

A Szövetség alapvető céljai: a hazai sörgyártók közös érdekeinek egységes képviselete, az iparággal kapcsolatos információk gyűjtése, a szakmai egyeztetés fórumának megteremtése, valamint az egyes kormányzati szervek és a többi érdekképviseleti szerv felé egységes kapcsolattartóként való megjelenés.

Érdekességek az „Év Józan Felelős Járművezetője” pályázatról:

A regisztráció során a pályázók az általuk képviselt szervezetet is megnevezhették, így a civil szervezetek játékos indításával is támogathatták a program népszerűsítését. A szervezetek sokszínűségéből következik, hogy valódi társadalmi összefogás szerveződött a józan, felelős járművezetői magatartás népszerűsítése érdekében.

A pályázaton képviseltette magát több autósiskola, tűzoltók, taxi társaságok, honvédségi és MÁV alkalmazottak, stb.

A kampányidőszak alatt a www.jofej.hu weboldalt összesen 10 318 alkalommal látogatták meg, ebből egyedi látogató 8232. Átlagosan 4,5 percet töltöttek információszerzéssel az oldalra látogatók. A játékosok összesen 525 ajánlószelvény kérést és 137 meghívó küldtek ki ismerőseiknek, és összesen 682 szavazatot sikerült begyűjteniük a JÓFEJ üzenetükre. Az elkészült pályamunkák között három videó is található, az összes pályázati anyag kreatívan, színvonalasan fogalmazza meg a felelős üzenetet.