Biogázfejlesztő üzem a Dreher Sörgyárak Zrt.-nél

 

2008. január 10-én Dr. Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter és Hector Gorosabel elnök-vezérigazgató, ünnepélyes sajtótájékoztató keretében átadták a Dreher Sörgyárak Zrt. új biogázfejlesztő és szennyvíztisztító üzemét. A több, mint félmilliárd forint értékű beruházás eredményeként, a szennyvíztisztítás során keletkező biogáz felhasználásával a vállalat hőenergiát állít elő, amellyel korábbi energiafelhasználásának 10 százalékát tudja kiváltani. Ez 250 család éves energiafogyasztásával egyezik meg.

biogaz-eromu.jpg
A galéria megtekintéséhez
klikkeljen a képre

A Dreher Sörgyárak Zrt. kiemelt prioritásként kezeli a fenntartható fejlődés és a környezet védelmének ügyét, ennek szellemében végzi mindennapi gazdasági tevékenységét. A SABMiller leányvállalataként a Dreher Zrt. elkötelezett a környezettudatos vízgazdálkodás megvalósítása, az energiafelhasználás és a légszennyező anyag kibocsátás csökkentése iránt, valamint aktív szerepet vállal a hulladékkezelés megoldásában.

A Dreher Sörgyárak Zrt. biogázfejlesztő üzeme a szennyvíz kezelése során keletkező metángáz hasznosításával hőenergiát állít elő. Ezt a gyártási folyamatba visszavezetve a gyár korábbi energiafelhasználásának éves szinten 10 százalékát tudja majd kiváltani, ezzel is hozzájárulva a környezet megóvásához. A biogázfejlesztő üzemben generált energiamennyiség 250 család éves fogyasztásának felel meg. A több mint félmilliárd forint értékű beruházást a vállalat saját tőkéből finanszírozta.

Az új üzem átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón részt vett Dr. Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Hector Gorosabel a Dreher Sörgyárak Zrt. elnök-vezérigazgatója, Verbai Lajos, Kőbánya polgármestere, valamint Kapusy Pál, a KŐVET (Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület) ügyvezető igazgatója.

A sajtótájékoztatón Fodor Gábor elmondta: „a Dreher jó példával jár elől környezettudatos tevékenységével. A mostani beruházás is mutatja, hogy a felelős, a környezeti szempontokat is figyelembe vevő piaci magatartás nem ellentétes az üzleti sikerrel. Éppen ellenkezőleg, hiszen ez a beruházás amellett, hogy környezetkímélő, jelentős megtakarítást tesz lehetővé." – mondta Fodor Gábor. Hozzátette: „remélem, hogy ez csak egy lépés lesz a sorban, és néhány év múlva már minden vállalatnak természetes lesz a társadalmi felelősségvállalás, a környezettudatos és fenntartható üzletvezetés."

„A Dreher Sörgyárak Zrt. felelős nagyvállalatként nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos gazdálkodásra, és a fenntartható fejlődés biztosítására. Fontosnak tarjuk, hogy ez a tudatosság ne csak a vezetés szintjén érvényesüljön, hanem áthassa a vállalat mindennapi működését" – mondta Hector Gorosabel a Dreher Sörgyárak Zrt. elnök-vezérigazgatója. „A biogázfejlesztő ennek a környezettudatos gondolkodásnak és vállalatirányításnak egy újabb kézzelfogható példája. Büszkék vagyunk arra, hogy élelmiszeripari cégként olyan környezetvédelmi beruházást tudtunk megvalósítani, melyek nemcsak saját iparágunk, de az egész magyar ipar számára példaértékű."

További információ:

Agócs Mónika Jéger-Pete Renáta
Dreher Sörgyárak Zrt. Well PR Kft.
Telefon: +(36 1) 432 9720
Fax: +(36 1 ) 432 9877
e-mail: monika.agocs@dreher.sabmiller.com
Telefon: +(36 1) 350 7390 /118
Fax: +(36 1) 350 7393
e-mail: r.pete@well.hu