Cseh tankok érkeztek Budapestre – a Pilsner Urquell Tankovna premierje Magyarországon

Ankert_001Pénteken avatták a Pilsner Urquell tankos verzióját zártkörű rendezvényen az Anker’t szezonnyitó partija előtt. A Tankovna egyenesen a plzeňi gyárból hozza el a friss, pasztőrözetlen sört, így olyan, mintha egyenesen a sörgyárban fogyasztanánk. Ezentúl a három tradicionális cseh csapolási technikával kérhetjük a sörünket. A két 250 literes rozsdamentes acéltankot Robert Cooper, a Dreher Sörgyárak vezérigazgatója, Robert Lobovsky, Pilsner Urquell sörmestere és Menyhárt Leo, az Anker’t társtulajdonosa avatták fel.
Az acél tankokba a sör pasztőrözés, tehát hőkezelés nélkül kerül és rögtön útjára is indul a sörgyárból az adott vendéglátóhelyre, jelen esetben Plzeňből az Anker’tbe, Budapestre, így a sör a lehető legfrissebb formájába kerül a korsóba. A tanksör tehát nem csupán egy csapolt sör, hanem frissebb, ízeiben gazdagabb élményt is nyújt. A frissességet garantálja az is, hogy a pasztőrözetlen sör szavatossági ideje három hét, és hogy biztosra menjenek a Drehernél belső, szigorúbb szabályozás alapján tanksör csapra verése után 7 napon belül el kell fogynia a sörnek. Hogy mindenki jól láthassa hány napja van csapon a Tankovna, a tankokon ezt nagy számmal jelzik.
Nem csak a sör más, a csapolás is cseh tradíciókat alapján történik. A csaposok képzése kiemelten fontos, hiszen ők a sör arca a fogyasztók felé, ők adják ki a sört a vendégeknek. Robert Lobovsky sörmester képezte az Anker’t csaposait a háromféle tradicionális csapolási technikára. A Na Dvakrát (Ropogós) csapolás tovább fenntartja a sör szénsavasságát, ezzel a sör lassabb fogyasztásra is tökéletesen alkalmas, például ha étkezések mellé választjuk. Az aranyló folyadékot csapolják először, és a habbal zárják a végén. A Hladinka (Selymes) csapolást társasági összejövetelekkor használják a csehek, mert ez simább és kevésbé szénsavas sört eredményez. A csapot a korsóba helyezik, és a habot csapolják ki először, majd alá az aranyló sört. A Mliko (Tej) egy teljes korsó nedves hab meglepően édes ízzel. A Mliko csapolást tradicionálisan ünnepi alkalmakkor vagy a nap végén szokták használni.
Ankert_060Robert Lobovsky sörmester több mint egy évtizede kezdett el dolgozni a plzeňi sörgyárban és kezdett el hivatalosan is azzal foglalkozni, ami minden plzeňinek már szinte a vallása: a sörrel. Mint sörmester, Robert számos nemzetközi eseményen képviseli a Pilsner Urquell-t. Robert küldetése, hogy megossza a világgal a Pilsner Urquell történetét és szenvedélyét a világ első aranyló lagere iránt.
A tökéletes sörhöz a tökéletes ételeket az Anker’t séfje, Tóth „Csirke” Csaba készíttette el az este folyamán. Az Anker’tben az elmúlt évben rengeteg embert látott vendégül, és az egyik legjobb bulikaját náluk kaphatjuk a városban. Ha pedig a fröccs és a sör között kell választani, egyértelműen a sör mellett teszi le a voksát. Most a választása az alábbi ízletes sörfalatokra esett: Olmütz-i kvargli baconnel, leveles tésztában sütve, friss reszelt tormás vörösáfonya-szósszal; cseh „sörsajt” barna kenyérrel, snidlinggel; cseh tatárbifsztek, pirított és olajban sült barna kenyérrel, fokhagymával; bajor perec; szafaládé barna sörös „lecsó”mártásban.
Egészségünkre! Na zdraví!