Díjazták a környezetvédelem bajnokait

A KŐVET Egyesület a környezeti megtakarítások bajnokait díjazzta a 10., jubileumi Ablakon Bedobott Pénz Program keretében. A nyertesek az október 17-i XVII. KŐVET konferencián vehették át a díjakat, amelyet a Hotel Gellértben rendeztek meg Vállalkozás 2020 címmel. Az elmúlt tíz év során 84 szervezet 434 beruházását és beruházást nem igénylő fejlesztését gyűjtötték össze, melyek összesen 27,47 milliárd forint megtakarítást hoztak a vállalatoknak.

Az Ablakon Bedobott Pénz Program a KŐVET Egyesület egyik legsikeresebb kezdeményezése 2002-ben indult el azzal a céllal, hogy bizonyítsa, a környezetvédelem nem ablakon kidobott pénz. Az elmúlt tíz év során 84 szervezet 434 beruházását és beruházást nem igénylő fejlesztését gyűjtötték össze, melyek összesen 27,47 milliárd forint megtakarítást hoztak az adott vállalatoknak. Megspóroltak 658 ezer liter üzemanyagot, amellyel 3916 átlagos fogyasztású gépkocsi elmehetne Budapestről Brüsszelbe és vissza, 764 GWh villamos energiát, amely körülbelül 380 ezer, lakótelepen élő család átlagos éves villamosenergia-igénye, 56 millió m3 földgázt, amely megfelel 43 000 háztartás éves gázfogyasztásának.

Idén 11 vállalat 48 intézkedéssel pályázott, amivel összesen 1,6 milliárd forintot takarítanak meg. A legtöbb szervezet energia- és víztakarékossággal kapcsolatos intézkedését mutatta be, de számos, irodai környezetben megvalósuló papírtakarékosságról, vagy szelektív hulladékgyűjtésről tudósító pályázat is érkezett a felhívásra. A pályázó szervezetek 2012-ben: Állami Autópálya Kezelő Zrt., Audi Hungaria Motor Kft., DENSO Gyártó Magyarország Kft., Dreher Sörgyárak Zrt., IKEA Lakberendezési Kft., KELER Zrt., Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft., MOL Nyrt., sanofi-aventis/Chinoin Zrt.,Tetra Pak Csomagolóanyag Gyártó Zrt., Valeo Auto-Electric Magyarország Kft..

A MOL Nyrt. Dunai Finomítójában megvalósított intézkedése bizonyult a legjobbnak a beruházást nem igénylő, vagyis azonnal megtérülő intézkedések között. Egy jelentős energiafogyasztó, az aromás alapanyag desztilláló kolonna működési paramétereinek módosításával már a fejlesztés első fázisában 84-85 ezer GJ-nak megfelelő földgáz megtakarítást és 4,5 kt CO2-megtakarítást sikerült elérniük beruházási költség nélkül. Ez az energiamennyiség körülbelül 1500 családi ház éves földgázfogyasztását fedezné.

A zsűri a Dreher Sörgyárak Zrt. sarjúgőzveszteségének csökkentését díjazta a három éven belül megtérülő beruházások között, amely évi 300 GJ sarjúgőz-veszteségmegtakarítást és ezzel kb. 9200 Gm3 földgáz-megtakarítást jelent a cég számára.

A-kornyezeti-megtakaritas-dij-nyertesei-450.jpg

A három éven túl megtérülő fejlesztések közül a Chinoin Zrt. beruházása bizonyult a legjobbnak. A gyártás alapjául szolgáló tisztított víz reverz ozmózis rendszerű előállításának modernizálásával a veszélyes anyag kiváltását és a vízfelhasználás csökkentését valósították meg, amellyel éves szinten 43 m3 sósavat, 8 m3 nátrium-hidroxidot és 20 ezer m3 vizet takarítanak meg.

Energia Menedzsment különdíjjal a zsűri az Audi Hungaria Motor Kft. hővisszanyerés fejlesztését jutalmazta. Irodai Zöld Megtakarítás különdíjban részesült a KELER Zrt. központi nyomtatás projektje, mellyel papírfelhasználásuk 30%-kal csökkent.

A díjakat a győztesek ünnepélyes keretek között, a KŐVET éves konferenciáján, október 17-én vehették át dr. Georg Wintertől, a környezettudatos vállalatirányítás úttörőjétől. A díjazott vállalatoknak esélyük nyílik arra, hogy továbbjussanak az Európai Unió „Európai Üzleti Díj a Környezetért” elnevezésű versenyére. A versenybe benevezett intézkedések bekerültek az Ablakon Bedobott Pénz 10. című esettanulmány kötetbe és a www.ablakonbedobottpenz.hu honlapon található adatbázisba.

A Vállalkozás 2020 c. XVII. KŐVET konferencia támogatói: Unilever Magyarország Kft., Zwack Unicum Nyrt., Knauf Insulation Kft.
Szakmai partnerek: CSR Europe, INEM, SGS Hungária Kft., BÜCHL Hungária Kft., BCCH, HBLF, KSZGYSZ, Magyar Innovációs Szövetség, MGYOSZ, MLBKT.

Médiatámogatók: Brandtrend, Innotéka, Iroda.hu, Irodaház.info, Greenfo.hu, Ma és Holnap, Mindennapi Pszichológia, Piac és Profit, Zöld Ipar Magazin, Vállalkozói Negyed

 

További információ:

Halmavánszki Rita, KŐVET Egyesület
Tel.: +36 1 473-2290
halmavanszki@kovet.hu
www.ablakonbedobottpenz.hu
www.kovet.hu

 

Megjegyzés a szerkesztőknek:

1. KŐVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért

A KŐVET kiemelkedően közhasznú, nem nyereségorientált szervezet 1995-ben alakult, azzal a céllal, hogy a vállalatok körében lehetővé tegye a környezettudatos vállalatirányítás terén szerzett tapasztalatok cseréjét. Az Egyesület az International Network for Environmental Management (INEM) magyarországi tagszervezete, a CSR Europe és a Global Footprint Network tagja. Hosszú távú célja a szervezetek segítése a fenntarthatóság útján, így a környezetvédelem mellett nagyobb hangsúlyt fektet a cégek társadalmi és helyi gazdasági felelősségére is. Az Egyesület munkájában 109 különböző méretű és ágazatban tevékenykedő cég, valamint társult tagszervezetek (egyetemek, állami intézmények, civil szervezetek) vesznek részt. A KŐVET főtitkára Dr. Tóth Gergely, elnöke Vagdalt László, az INEM jelenlegi alelnöke. További információ: www.kovet.hu

2. Dr. Georg Winter

Dr. Georg Winter nevéhez fűződik a környezettudatos vállalatirányítás átfogó rendszerének bevezetése és gyakorlati megvalósítása, amelyet később róla neveztek el Winter-modellnek, és az első ökológiával összhangban kialakított gyárépület koncepciója és megvalósítása. Alapítója a környezettudatos vállalatirányítást hirdető két nagy szervezetnek, a B.A.U.M.-nak, amely a közel 500 taggal működő Környezettudatos Vállalatirányítás Németországi Egyesülete, valamint a nemzeti egyesületeket összefogó INEM-nek (International Network for Environmental Management). A Németországban hat kiadást megért, Winter-modellt bemutató kézikönyvének (Blueprint for green management) inspirációjára alakult meg 1995-ben a magyar Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KŐVET). Ezt követően hamarosan megjelent a könyv magyar változata is, melynek címe „Zölden és nyereségesen” amely egy évvel később elnyerte Az Év Környezetirányítási Szakirodalmi Díját.