Dreher 24 Everest Expedíció – Indulunk a csúcsra!

Klein Dávid és Várkonyi László a Dreher 24 Everest Expedíció (2010) keretében arra vállalkoznak, hogy oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül jutnak fel a Mount Everest csúcsára. Ahogy ők fogalmaztak, tisztán és sportszerűen. A csúcsra csupán egyetlen palack, a Dreher 24 juthat fel!

everest-galeria-200.jpg 
A galéria megtekintéséhez
klikkeljen a képre

Az Everest palack nélküli megmászása rendkívüli sportteljesítmény. Napjainkig a csúcsot több mint 4000-szer érték el, ám ebből kevesebb, mint 150 megmászás született palack nélkül. A Dreher 24 Everest Expedíció (2010) valósítaná meg a Mount Everest (8850 m) első magyar oxigénpalack nélküli megmászását! (1988 óta az UIAA (Hegymászó Szövetségek Nemzetközi Uniója) csak a palack nélküli megmászásokat ismeri el valódi, tiszta megmászásként és kizárólag ezeket tartja számon.)

Kerekes Péter, a Dreher 24 névadó szponzor képviseletében hangsúlyozta: ”Klein Dávid és Várkonyi László hitvallása, józansága, az élmények felkutatása és átélése megtestesíti mindazt, amit a Dreher 24 képvisel. Büszkék vagyunk rá, hogy a Dreher 24 szó szerint is csatlakozik az expedícióhoz és az annyiavilag.hu weboldalon, a folyamatos, mindig friss tudósításoknak köszönhetően mindannyian részesei lehetünk a páratlan kalandnak!"

A két tapasztalt hegymászó március 25-én pontos, átgondolt stratégia szerint indul el a több mint 2 hónapos útra. Tudják, hogy mire vállalkoznak: „Nekünk a hegymászás nem csupán egy kihívásokban gazdag sport. Inkább egy életstílus, egy összetett kaland. Nem a csúcs elérése az első számú cél, hanem az addig vezető út, és a biztonságos hazatérés. A Dreher 24 is a józanságot és az élményt jelenti, mostantól mindig mindenhol, még az Everest csúcsán is!”- hangsúlyozta Dávid. 

A Dreher 24 Everest Expedíció (2010) a hegy északi oldalán, a tibeti normál úttal próbálkozik. A hegymászók várhatóan április elején érik majd el az 5300 méteren levő Alaptábort. A csúcstámadásra május első felében kerülhet majd sor. A csapat az expedíció során dacol az időjárás viszontagságaival, és számtalanszor próbára teszik szervezetük tűrőképességét. „Minden erőfeszítésünk ellenére étkezésünk, ahogy egyre magasabbra jutunk, egyre egyhangúbb lesz. Szervezetünknek pedig hozzá kell szoknia a rendkívüli magassághoz. Ezt a folyamatot nevezzük akklimatizációnak. Az akklimatizáció során vérünk besűrűsödik, így a fokozott folyadék bevitel életbevágóan fontos. Ez azonban nem könnyű: a folyadék előállításának egyetlen módja a magaslati táborokban az olvasztás, ami – túl azon, hogy idő- és energiaigényes – rendre hólé ízű italokat eredményez. Nagyon fontos a folyadékbevitel! Idén könnyebb dolgunk lesz, mert a Dreher 24 amellett, hogy tényleg teljesen sörízű, – ami nem is kell mondjam, hogy milyen gasztronómiai felüdülést jelent majd -, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.” – mondta Dávid

Idén akár a laptopunk mellől is átélhetjük az expedició izgalmait, élményeit! A hegymászók mindennapjairól folyamatosan tudósítunk a www.annyiavilag.hu oldalon. Dávid és László fényképeket készítenek, rövid (egy-két bekezdéses) napi jelentéseket küldenek műholdas telefon segítségével a honlapra. Az Eseményhorizont eddigi és jövőbeni megjelenései nyomon követhetők a www.expeditions.hu. oldalon is.

 

További információ:

Dávid Szonja Hajnal Ágnes
Dreher Sörgyárak Zrt.
PR specialista
EDGE 8000 – Eseményhorizont
kommunikáció és média
Telefon: +(36 1) 432 9920
e-mail: szonja.david@dreher.sabmiller.com
Telefon: +(36 30) 244 0319
e-mail: agnes.hajnal@expeditions.hu