A Sziget leginkább zenei fesztiválként vált ismertté. Az elmúlt években azonban egyre erősödik a tendencia valamennyi kulturális terület megjelenítésére a rendezvénysorozaton. A támogatók miatt sem mindegy merre tart a Sziget: a Drehernek külön döntési szempont a kulturális programok erősödése.
A kezdetben Diáksziget név alatt futó és zenei fesztiválként megismert rendezvény elérte fizikai határait, hiszen egy hét alatt a jelenleginél több koncert helyszínt nem lehet kialakítani, ezért a programok színvonalának emelkedése mellett a Sziget kulturális kínálati palettája is évről évre tovább színesedik.
A sokszínû zenei rendezvények (jazz, világzene, alternatív zene, stb.) mellett mozi, színházi programok, performance és változatos szórakoztató programok is várják a résztvevőket. Néhány éve a civil és a társadalmi szervezetek mellé a kultúra más területéről is érkeznek alkotók, létrejött irodalmi, képzőmûvészeti és komolyzenei színpad, de helyet kap a néprajz és a néptánc, valamint megjelentek az utcaszínházak és különböző múzeumi kiállítások.
Az évről évre egyre magasabb színvonalú programok és az infrastruktúra fejlődése eredményeként mára a fesztivál közönsége is átalakult, a Sziget egyre több magasabb jövedelmû és státuszú látogatót vonz. Ez a kulturális nyitás és a kiszélesedett látogatói réteg a támogatók körére is hatással van. Mivel a Dreher lényegesnek tartja az értékközvetítést, a szórakoztatva tájékoztatást, ezért az anyagi támogatáson túl kulturális programszolgáltatóként is jelen van a Szigeten.
A sörkultúra terjesztésének hol is lehetne nagyobb létjogosultsága, mint a Szigeten?
A rendezvény egy hete alatt több ezer hektoliter sört fogyasztanak a látogatók. De hogy ne csak a mennyiség, hanem a minőség, illetve a sörhöz kapcsolódó kultúra is fontos legyen minden szigetlakó számára, a Dreher a tavalyi év sikerei után idén is felállította interaktív sörkultúra házát. A látogatóinak száma már az első nap meghaladta a 700 főt! A Dreher Sörkultúra Házban sörszakértővé válhat az érdeklődő egy röpke óra alatt: a kiállításon bemutatják az egyes sörtípusok alapanyagait, bepillantást nyerhetünk a minőségi sörkészítés legrejtettebb kulisszatitkaiba, kiderül, milyen sörökből keverik az úgy nevezett „rigó”-t, vagy akár azt is megtudhatjuk, hány élesztősejt van 1 köbcenti sörben az erjedés folyamán. A látogatók nem csupán megszagolhatják és megízlelhetik az alapanyagokat, de a vállalkozó szellemûek részt vehetnek egy sörfelismerő vakteszten is. Az érdeklődő sörkedvelő szigetlakók hétköznap déltől, hétvégén pedig 10 órától 19 óráig merülhetnek el a „szakértésben”.
További információ:
Agócs Mónika Dreher Sörgyárak Zrt. / Dreher Breweries Ltd. |
Csobaji Dóra Open Communications Kft. |