Elsőként a söriparban – megjelent a Dreher Sörgyárak Zrt. Fenntarthatósági Jelentése

A magyar sörpiaci szereplők közül elsőként a Dreher Sörgyárak Zrt. adta ki Fenntarthatósági Jelentését a 2007-2010 időszakra vonatkozóan. A példa értékű kiadvány 10 területen keresztül mutatja be az elért eredményeket és a fejlődési célokat. A környezetvédelmi témákon (energia, víz, hulladék) túl, többek között kitér a felelős alkoholfogyasztás, közösségi szerepvállalás és vállalkozásfejlesztés kérdésköreire is.

sd-220.gif A fenntartható fejlődés a Dreher Sörgyárak üzleti stratégiájának integráns része. A publikált Fenntarthatósági Jelentés két célt szolgál. Egyrészt, hogy a vállalat önmaga számára rendszerezze és értékelje működését és eredményeit, másrészt hogy ez alapján érintettjeitől visszajelzéseket kapjon, és párbeszédet folytasson.

„Jelentésünk összeállítása során célunk volt, hogy átfogó képet adjunk vállalatunkról. A fenntarthatóság szempontjából elemeztük sörgyártásunk és forgalmazásunk teljes folyamatát, és annak nemcsak gazdasági, hanem környezeti és szociális hatásait is. Sikereinken túl a kihívásainkról, fejlődési lehetőségeinkről is beszámolunk." – nyilatkozta Kovács Sándor Lóránt a Dreher Sörgyárak vállalatfejlesztési igazgatója.

A víz- és energiagazdálkodás terén a környezettudatos működés iránti elkötelezettséget tükrözik a végrehajtott beruházások, amelyek közül is kiemelkedik a biológiai (anaerob) szennyvíztisztító üzem és biogáz kazán. Köszönhetően a legkorszerűbb energiahatékonyságot célzó műszaki megoldásoknak (pl. abszorpciós hűtő telepítése, világításkorszerűsítés stb.) mintegy 380 háztartás éves energiafogyasztásával egyenlő megtakarítást sikerült elérni 2009-ben.

A sör egyik legfontosabb alapanyaga a víz, amelyet saját kútforrásból fedez a vállalat. A gyártási technológia is vízigényes, így elismerésre méltó, hogy az elmúlt 10 évben a vállalat 30%-kal, 5hl/hl alá csökkentette fajlagos vízfelhasználását, a 2008-ban megvalósított beruházások révén pedig 15%-kal csökkentette vízigényét.

sd-cover.gif Hulladékgazdálkodása terén a SABMiller csoportban is legjobb gyakorlatnak számít, hogy a termelési hulladéknak kevesebb, mint 1%-a kerül csak lerakásra. A csomagolás újrahasználata és újrahasznosítása terén is kiemelkedő erőfeszítéseket tesz a cég. Az iparági átlagnál nagyobb arányban forgalmazza visszaváltható üvegekben, azaz újrahasználható csomagolásban az aranyló nedűt Magyarországon.

A felelős alkoholfogyasztás terén a Dreher Sörgyárak szigorú kereskedelmi és marketing kommunikációs önszabályozást folytat. 2009-ben a gyakorlati alkalmazást célzó képzésre hívta a munkatársakat, és egyes külső partnereket. Magyarországon elsőként indított társadalmi párbeszédet a „Felelős Alkoholfogyasztás Program" által, amelynek kulcs-üzenete, a „Te is lásd tisztán tetteidet" közel 170 millió alkalommal érte el a felnőtt lakosságot. A program honlapjának, a www.alkohol.info.hu oldalnak – a közel két éves fennállása óta – 159 005 egyedi látogatója, 787 855 oldalletöltése volt, a látogatók átalagosan 2 perc 51 másodpercet töltenek el böngészéssel, valamint a cikkekhez eddig 521 hozzászólás született. A program arca Talmácsi Gábor gyorsasági motoros világbajnok.

A Dreher Sörgyárak fenntartotta foglalkoztatási stabilitását, közvetlenül és közvetve 13 700 munkahelyet biztosít, amelyek létrehozott értéke mintegy 31 milliárd forint. A vendéglátóiparban 7 600, a kiskereskedelemben 950 munkahely köthető a Dreher Zrt.-hez. A gyár a 2010-es pénzügyi évben közel 25 milliárd forintot fizetett be a magyar állam felé ÁFA, adók és járulékok formájában, közvetlen és közvetett gazdasági hatása 75 milliárd forint. A vállalat legfontosabb értékének a munkatársakat tekinti, akik nélkül nem tudta volna elérni a jelentésben bemutatott kimagasló eredményeket. A személyesség megőrzése mellett, a társaság, a magas színvonalú munka és a teljesítmény ösztönzésére törekszik, ötvözve a nagy hagyományokkal rendelkező vállalat szellemiségét, és a multinacionális vállalati háttér hatékonyságát.

A jelentést a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének főtitkára, Wimmer István az elsők között véleményezte: „A jelentés világossá teszi azt is számomra, hogy a gazdálkodás eredményessége csak a Dreher Sörgyáraknál is tapasztalt felelős vállalati magatartás, a környezettudatosság, valamint a munkavállalók iránti egyfajta gondoskodás révén érhető el és tartható fenn. A vállalat valóban jó példája annak, hogy az egyenletes növekedésnek, a hosszú távú eredményeknek és a piaci szerep erősítésének lényegesen több eleme van, mint a minőségi termék, okos marketing vagy a korszerű gyártástechnológia. Úgy vélem, egy olyan gazdasági környezetben, ahol rendkívül fontos tényező az átlátható és felelős gazdálkodás, valamint a vállalatok társadalmi felelősségvállalása, a Dreher Sörgyárak és egész tevékenysége jó példaként és követendő gyakorlatként szolgálhat a piac valamennyi szereplője számára."

Kovács Sándor Lóránt a Dreher Sörgyárak vállalatfejlesztési igazgatója hangsúlyozta: „Büszkék vagyunk rá, hogy Magyarországon, az iparágon belül elsőként adunk ki fenntarthatósági jelentést. Célunk érintettjeink megfelelő mélységű és szakszerű tájékoztatása, hogy átfogó képet nyújtsunk vállaltunk szerepéről, a társadalmi és környezeti fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseinkről, eredményeinkről, és jövőbeli vállalásainkról."

Az érdeklődők számára a jelentés teljes egészében, illetve fontos kiegészítő információk kíséretében, elektronikus formában elérhető a következő hivatkozásokon:

Amennyiben a jelentéssel, tartalmával kapcsolatban egyéb kérdése lenne, forduljon hozzánk alábbi elérhetőségeinken.

További információk:

Kovács Sándor Lóránt Jani Kinga
Vállalatfejlesztési igazgató  
Dreher Sörgyárak Zrt.
Senior PR és Média Tanácsadó
ACG PR
Telefon: +(36 1) 432 9720 Telefon: +(36 30) 417 4124
E-mail: jani.kinga@acg.hu