HBLF – Média a Társadalomért díjazottak

Doros Judit (Népszabadság), Lőwy-Korponay Bereniké (HETEK) és Bíró Bori (Klub Rádió) kapta a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) „Média a Társadalomért” díját. Az elismeréseket február 26-án, ünnepi fogadáson adták át a Brit Nagykövetségen.

A 2013-ban tizenkettedik alkalommal meghirdetett pályázat célja elismerni a társadalmi összefogás és felelősségvállalás példaértékű bemutatását, a társadalom, és a kisebb közösségek szellemi és gazdasági fejlődését elősegítő, a különböző szektorok, csoportok, szervezetek és magánszemélyek összefogásával sikeresen megvalósuló kezdeményezések népszerűsítését a médiában. A HBLF nagyra értékeli az újságírók társadalmi elkötelezettségét, amit ezen pályázat évente történő kiírásával, és az adott év legkiemelkedőbb írásainak, riportjainak díjazásával is el kíván ismerni.

A díjátadón az ünnepi megnyitó után Theresa Bubbear, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövet-helyettese köszöntötte a megjelenteket. „Nagy-Britannia kormánya világszerte elkötelezetten védi az emberi jogokat és hirdeti a társadalmi egyenlőséget. A média rendkívül fontos szerepet játszik az ezekkel kapcsolatos követendő példák és jó gyakorlatok bemutatásában. Az a tény pedig, hogy ezt a díjat az üzleti vezetők fóruma hozta létre Magyarországon, bizonyítja, hogy a kormányok és a média mellett az üzleti szféra is rengeteget tud tenni az emberi jogokért és a társadalmi egyenlőségért. A budapesti Brit Nagykövetség nevében gratulálok e fontos díj valamennyi alapítójának és valamennyi díjazottjának” – mondta a nagykövet-helyettes asszony.

A Média a Társadalomért díjra beérkezett pályaműveket a Krizsó Szilvia (újságíró, kommunikációs tanácsadó), Vrannai Katalin (IFUA Nonprofit Partner), Kövesdi Péter (újságíró), Dr. Simon András (ATV) és Stumpf András (Heti Válasz) alkotta zsűri értékelte. „Miközben egyre fontosabb volna a civilek és cégek társadalmi szerepvállalásának erősítése, ez egyre nehezebb feladat. Az igények növekednek, a lehetőségek szűkülnek. Ezért is különös öröm, hogy ennyi minőségi pályamunka érkezett, és hogy a támogatóink továbbra is kitartanak mellettünk” – mondta Kövesdi Péter a díjátadón.

2013-ban Doros Judit (Népszabadság) „Mese a sebekre” című cikkével érdemelte ki a Média a Társadalomért pályázat első díját, és az azzal járó 200.000 forintot. Az írás egy meseterápiás központot mutat be, ahol hátrányos helyzetű csoportoknak – állami gondozott gyerekeknek, leányanyáknak, börtönben lévő anyáknak és gyerekeiknek – szerveznek táborokat Paloznakon, a Balaton-felvidéken. Az I. helyezettnek járó oklevelet Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetője és Tóth Valentin, a Dreher Sörgyárak Zrt. vállalati kapcsolatok vezetője adta át. „A Richter számára a társadalmi felelősségvállalás kiemelt jelentőséggel bír, éppen ezért igyekszünk egyre több programmal, minél szélesebb körben segíteni amennyire lehetőségeink engedik. Úgy vélem, a média, az újságíró lehet az a csatorna, mely felhívja, ráirányítja a figyelmet a társadalmi összefogásra, kapocs lehet a rászorulók és a támogatók között. Őrömünkre szolgál, hogy több éve támogatói lehetünk ennek a díjnak, mellyel azokat a kitűnő újságírókat díjazzák, akik írásaikkal oly sokat tesznek a társadalomért.” – mondta el Beke Zsuzsa.

„Meghatározó piaci szereplőként a Dreher Sörgyárak Zrt. a felelős és fenntartható üzleti tevékenységén túl évek óta elkötelezett helyi és tágabb közösségek támogatása mellett. Szerintünk egy jó történet, mint a „Mese a sebekre”, nem ér véget a cikk végén, hanem további hatásokat, interakciókat válthat ki más elkötelezett szereplőkből, akik talán éppen ennek az írásnak a hatására kezdenek kisebb-nagyobb társadalmi ügyeket, támogatásra szoruló közösségeket támogatni. Gratulálunk Doros Juditnak a díjhoz” – mondta Tóth Valentin.

Lőwy-Korponay Bereniké (HETEK) a második helyezésért járó 150.000 forintos jutalomban részesült „A gurulók” című cikkéért, amiben megváltozott munkaképességű emberek – egy közhasznú, hiánypótló szolgáltatás keretében történő – foglalkoztatását mutatja be, melynek célja a mozgássérültek, mozgásukban akadályozottak ellátása egyénre szabott segédeszközökkel. A díjat Márta Irén, Holcim kommunikációs igazgatója adta át. Lőwy-Korponay Bereniké írása egy fantasztikus közösséget mutat be, amelyet a pozitív gondolkodás, az önzetlen segítség vágya mozgat. Büszkék vagyunk arra, hogy a Holcim a Média a Társadalomért Díj partnereként hosszú évek óta ráirányíthatja a figyelmet hasonló kezdeményezésekre és elismerésben részesítheti a média egy-egy kiemelkedő képviselőjét– mondta el Márta Irén.

Bíró Bori (Klub Rádió) végzett a 100.000 forintot érő harmadik helyen. „Mentális akadálymentesítés – tolerancia és elfogadás a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának jegyében” című riportjában bemutatja, hogy a RehabJob Non-profit Kft. miként segíti felkészíteni különböző vállalatok munkatársait arra, hogy megváltozott munkaképességűeket fogadjanak be, és sikeresen integrálhassák őket a munkakörnyezetbe. Bíró Bori részére a díjat Nagy Andrea, a Magyar Telekom Nyrt. HR Kompetencia központvezetője adta át. „A Magyar Telekom működésében mindig is óriási szerepet kapott a társadalmi szerepvállalás, amelyet számos díj, elismerés igazol. Sokszínű vállalat vagyunk, tavaly elnyertük a „Fogyatékosság-barát Munkahely” címet, amelyben nagy szerepe volt az elmúlt években sorozatosan megvalósított Érzékenyítő programjainknak. A szemléletformálásban, gondolati akadálymentesítésben előttünk álló még hosszú úton segítségünkre vannak az olyan „tettestársak”, mint Bíró Bori. A Szerepvállalás című műsorban elhangzott riportsorozata mindannyiunk számára közel hozza azt a kérdéskört és annak felelősségét, amelynek súlyát egyébként csak akkor tapasztaljuk meg, ha közvetlenül vagy közvetve magunk is érintetté válunk” – fogalmazott Nagy Andrea.

A HBLF köszöni a Richter Gedeon Nyrt., a Dreher Sörgyárak Zrt., a Magyar Telekom Nyrt., a Holcim Hungária Zrt. valamint a Sanoma Media Budapest Zrt. és a Média Ász, továbbá a Brit Nagykövetség támogatását.

A HBLF-ről: 1992 februárjában alakult meg a Hungarian Business Leaders Forum, Károly walesi herceg kezdeményezésére. A HBLF kettős céllal jött létre. Egyrészt minél szélesebb körben kívánja elfogadtatni, hogy a vállalatok felelősséggel tartoznak a társadalomért, másrészt a HBLF az aktív tagok munkájára építve programokat dolgoz ki és valósít meg. A fórum munkáját ma már közel száz elkötelezett tag támogatja. További információt a szervezetről a HBLF honlapján talál a www.hblf.hu vagy www.hblf.org címeken.

További információ: Adriány Kincső +36 30 942 2888 kincso.adriany@hblf.hu