Hogyan söröznek ők? – Avagy a világ sörszemmel

A "Sörömök a Föld körül" című fotókiállítás, a Dreher Sörgyárak Zrt. jóvoltából, egy nagy nemzetközi sörtúrára invitál minden Szigetlakót. A képek a világ számos országának sörkultúrájába engednek bepillantást. Ha Te is azok közé tartozol, akik legszívesebben egy sörrel a kezükben indulnának világkörüli útra, vagy utazáskor szívesen tanulmányozzák az adott ország kultúráját egy hangulatos sörözőben, biztosan te is ismersz jó néhány furcsa sörös szokást, tipikus helyi sörözőt vagy sörcimborát, melyekkel a világ különböző pontjain találkoztál.

soromok-a-fold-korul.jpgA folyékony kenyér kedvelőjeként nincs nehéz dolgod, hiszen a világ majdnem minden pontján van lehetőséged egy jó hideg sör mellett ismerkedni a helyi kultúrával. Nemcsak a helyi sörtörténelem, és sörfogyasztási szokások – legyen szó évszázados sörkulturális zarándokhelyről, vagy távoli világvárosról – hanem a környezet és az atmoszféra is meghatározza a sörörömöt. Ám számos olyan hely van a világon, amely nem kizárólag látnivalóiról, műemlékeiről híres, de maga a sör is az első számú attrakciók közé tartozik.

Európában szinte mindenhol a sör gazdag választékával találkozhatunk, nagy elszántság kell hozzá, hogy minden sörkülönlegességet végig tudjunk kóstolni. A közeli Csehország, a Pilsner Urquell, a Kozel és számos nemzetközileg is elismert sörmárka otthona, ahol a világon a legnagyobb az egy főre jutó sörfogyasztás, és egyenesen folyékony kenyérként, mélyen gyökerező hagyományokkal tisztelik és fogyasztják az évezredes nedűt. Szinte nincs is olyan kisváros az országban, amelynek ne lenne legalább egy sörfőzdéje, ahol a helyi specialitást főzik. Prágában található Európa legrégibb sörcsarnoka, Plzenben, az eredeti pilzeni hazájában pedig a világ első sörmúzeuma. A legenda szerint az U Bansethu prágai kocsmát gyakran látogatta Jaroslav Hašek is, és egy-két korsó jófajta cseh sörért beleírta a történeteibe az őt megvendégelőket, így elmondhatjuk, hogy a cseh sör hatással volt a cseh irodalomra is. A pilzeni sörök királyaként számon tartott Pilsen Urquell, és Csehország egyik kedvenc sörmárkája, a Kozel, a Dreher Sörgyárak Zrt. jóvoltából Magyarországon is az eredeti ízekkel, változatlan minőségben áll a sörbarátok rendelkezésére.

Németországban nemzeti italnak számít a sör. A németek mindenek előtt a pilzeni típusút kedvelik, de szinte minden városnak megvan a saját sörfajtája. A mai időkben gyakran keverik a sört limonádéval amit "fröccs"-nek hívnak. Münchenben kerül évente megrendezésre az Oktoberfest, amit, a németek a helyszín után "Wiesn"-nek is neveznek, mely talán a világ legnagyobb sörös népünnepélye. 1810 óta évről évre több millió ember látogatja a Theresienwiese-n megtartott eseményt. Erre az alkalomra a müncheni sörfőzdék különleges sört főznek (Wiesnbier).

soromok-a-fold-korul2.jpgA dél-amerikai sörök általában alacsonyabb alkoholtartalommal rendelkeznek, mint a világ más tájain fellelhető társaik. A trópusi éghajlat mellett ugyanis sokkal kellemesebb és üdítőbb e könnyed sörök fogyasztása. A dél-amerikai országok lakói igencsak kedvelik az arany italt, mely a mindennapok szerves részét képezi, hiszen tökéletes kiegészítője a – főleg csípős ételekből álló – étkezéseknek, de önállóan is kellő felfrissülést nyújt a trópusi melegben. Kolumbiában például a sör számít a Salsa táncosok kedvenc italának.

Az Egyesült Államokban a sportesemények elmaradhatatlan kelléke a sör. Az aranyló ital, a pattogatott kukoricával és a hot-doggal együtt a szurkolás elmaradhatatlan kelléke. Az USA sörfogyasztása soha nem látott méreteket ölt a nagy bajnokságok döntőinek idején. Portland, a csapolt sörök városa, ahol nem kevesebb, mint 28 sörfőzde működik, s ezzel az egy főre eső sörgyárak tekintetében vezető helyen áll az Egyesült Államokban. Milwaukee-ben működik a SABMiller amerikai központja, amely egyben az Egyesült Államok második legnagyobb sörgyára is. Itt készül a tengeren túli országok egyik kedvenc söre, a Miller, mely egyedülálló, ún. cold-filtering (hidegen szűrés) technológiával készül.

Az évezredes sörhagyományokkal rendelkező Kína mára a világ egyik legnagyobb sörpiacának számít, ahol a habzó nedűt nem csupán a szenvedélyes kártyapartik és táblajátékok alkalmával, hanem az étkezésekhez is szívesen fogyasztják. Még a legkisebb kínai kifőzdék étlapjának is elmaradhatatlan kelléke a sör, melyet elsősorban a csípős ételek ízének leöblítésére szolgáló könnyű italként fogyasztanak. A SABMiller helyi márkája, a Snow, ami az egyik legkedveltebb sör a térségben.

Indiában a britek honosították meg a sört, még a gyarmatbirodalmi időkben. Ennek ellenére – a vallásos szokások és hagyományok miatt – a habzó nedű csak az elmúlt években indult igazi hódító útjára. Az indiai fiatalok, a nyugati életstílus átvételével, egyre inkább megkedvelték az aranyló italt.

Ha a sörkulturális kitekintés olvasása közben megszomjaztál, indulj el egy világ körüli útra, vagy egyszerűen csak ülj be a Sziget sörsátrainak egyikébe, és élvezd a friss hideg sörörömöt!


Egészségedre! 

A Sziget Fesztivál nemzetközi és kultúrákon átívelő programja idén egy páratlan élménnyel gazdagodik. A Dreher Sörgyárak Zrt. meginvitál minden érdeklődő szigetelőt egy multikulturális sörös kalandra, a "Sörömök a Föld körül" fotókiállítás keretében. A kiállítás fotósorozata a világ különböző tájainak sörkultúrájába enged bepillantást a texasi rodeók világától az indiai Arungabadig.
A kiállítás utáni koccintáshoz így nem árt kicsit felkészülni, mégis hogyan mondják a világ távoli tájain: Egészségedre!

A Pilsner Urquell hazájában, Csehországban azt mondják: "Na zdraví!", ahol angol anyanyelvű a társaság, mindenhol a "Cheers!" szóval köszöntik egymást. Ez utóbbi kifejezéssel még Dél-Afrikában is boldogulhatunk, hiszen 11 hivatalos nyelvük közül az egyik az angol.

Spanyolországban azt mondják "Salud!" vagy "Chin chin!" ám a latin amerikai országokban már így emelik poharukat: "Salud y amor y tiempo para disfrutarlo!". Olaszországban formálisan a "Cin cin!" kifejezést használják, ám baráti társaságban inkább azt mondják "Salute!". Oroszul így hangzik: "Budem zdorovy!" vagy röviden "Budem!", ami nagyjából azt jelenti, "Maradjunk egészségesek!".

Arab nyelven azt mondják: "Fisehatak!". Egyiptomban "Fee sihetak!"
vagy "Bisochtak!" hangzik el a poharak koccanásakor.

Finnül "Kippis!" az "Egészségedre!" megfelelője, ám mondják az is, hogy "Pohjanmaan kautta!", ami annyit tesz: "Fenékig!".

Izraelben az életre isznak: "L'Chaim!", Törökországban pedig a becsületre: "Serefe!".

Franciául elegánsan ejtik: "A votre sante!" Németországban megkülönböztetik a koccintáshoz való köszöntéseket attól függően, mivel teszik: sörhöz a "Prost!" illik.

A görög nyelvben is többféleképpen fejezhetjük ki magunkat a poharak összeérintésekor: "Eis Igian!", "Stin ijiasas!", "Jamas!" vagy "Gia'sou!".

Ha egy kínaival koccintunk, még nehezebb dolgunk van, mert nyelvjárások szerint is több kifejezést használnak, például: "Nien Nien nu e!" vagy "Kong Chien!", de kantoni nyelvjárásban használják a "Yung sing!" kifejezést is, ami annyit tesz: "Igyál és nyerj!". Mondják azt is, hogy "Ürítsük/szárítsuk poharunkat!", ami így hangzik: "Gom bui!", mandarin nyelven pedig így szólnak pohárral a kezükben: "Gan bei!". A közeli Japánban így szólnak: "Kampai!". Hawaii-on azt mondják: "Okole maluna!" vagy "Hipahipa!". Hindi nyelven "Apki Lambi Umar Ke Liye!", míg a mesterséges eszperantó nyelven "Sanon!" -t kívánnak egymásnak a sörözőtársak a poharak koccanásakor.