Hrabal-ra hangolt Capriccio

A Dreher Sörmúzeuma adott otthont Hrabal, Sörgyári Capriccio c. hangoskönyv bemutatójának. A Dreher Sörgyárak Zrt. a Sörgyári Capriccio támogatásával kíván betekintést engedni a hamisítatlan sörgyári hangulatba, és a cseh kultúra világába, hogy az irodalmi remekmûvel is bemutassa és erősítse a sörkultúra szerepét mai modern világunkban.

Hrabal_Capricco_bemutato1.jpg

A Parlando hangoskönyvkiadó gondozásában megjelent mû mai bemutatóján a két főszereplő, Für Anikó és Kern András felidézték Hrabal stílust teremtő mûvének sorait, élőben is ízelítőt adva a most megjelent hangoskönyvből. Ezt követően a jelenlévő újságírókkal bejárták a Főzőházat, elkalauzolva őket a nedû készítésének rejtelmeibe. A főzőmester segítségével megismerkedtek egy hamisítatlan Főzőház hangulatával, magukba szívták a készülő sör illatát, s megosztották gondolataikat, a mûről, a sörről, hangoskönyvbeli szerepükről és a sör kultúráról. A helyszín különlegessége, hogy a Dreher Sörgyár a történet eredeti színtere is lehetett volna.

"Nagy örömmel járultunk hozzá, hogy 33 évvel a könyv megjelenése és 26 évvel a Menzel film elkészülte után a Sörgyári Capriccio régi-új története most hangoskönyv formájában indulhat hódító útjára, hogy a mai modern korban is hirdethesse azt az életszeretetet és mindenen átsegítő nyugodt, időtlen derût, ami Hrabal mûveiből sugárzik. A sörkultúra és a kultúrált sörfogyasztás terjesztése kiemelt helyet foglal el vállalatunk életébe. Ki más tudná jobban közvetíteni gondolatainkat, mint az író, aki gyakorlatilag egy sörgyárban nőtt fel. A hangoskönyv támogatásával a Dreher Sörgyárak Zrt. a sörkultúra terjesztésében vállal fontos, úttörő szerepet." – mondta Agócs Mónika, a Dreher Sörgyárak Zrt. vállalati kapcsolatok vezetője.

Hrabal_Capricco_bemutato2.jpgA Dreher Sörgyárak Zrt. már több mint 150 éve van jelen a magyar piacon. Ez idő alatt nemcsak technológiai fejlesztésekkel és kiváló minőségû termékeivel gazdagította a sörgyártást, de az elmúlt több mint másfél század alatt jelentős mennyiségû tárgyi és szellemi emléket, értéket halmozott fel hazánkban egyedülálló módon Sörmúze-umában. Ide látogatva saját kezûleg markolhatunk a sör alapanyagaiba, (malátába, árpába, komlóba), s megtekinthetjük a korabeli reklámokat, a század eleji sörfőzés eszközeit, az üvegek, címkék generációit, és a hazai és nemzetközi versenyek díjakat, melyeket a Dreher Sörgyárak Zrt. termékei nyertek az idők folyamán. A Dreher Sörgyárak Zrt a most megjelent Hangoskönyv támogatásával is a sörkultúra értékeinek terjesztését vállalja fel.

Fur_Aniko.jpgBohumil Hrabal életét a sör vonzásában töltötte. Gyermek-korában az iskola helyett inkább a sörgyár körül lebzselt, ahol a nevelőapja dolgozott. Később pedig kedvenc sörözőjében alkotott legszívesebben, ahol bárkivel elbeszélgetett egy korsó sör mellett, gyûjtve az emberi történeteket. A sörgyár még ma is áll, Hrabal életének fontos szereplői azonban már csak a Sörgyári Capriccio életrajzi ihletésû könyv lapjairól köszönhetnek ránk. Édes-bús világából, egyszerû, de mégis irodalmi nyelvezetéből, fanyarul naturális humorából vég nélkül töltekezhetünk az élet szeretetével. Kevés olyan író akad, aki ily érzékletesen tudna vallani az élet örömeiről, menyecskékről, étkekről, sörről. Regényei révén ismereteket szerezhetünk Csehországról és a sörfogyasztás olyan dimenzióiról, aminek a létezését eddig talán nem is sejtettük.

Jirí Menzel, aki Hrabal egy másik, életrajzi elemeket tartalmazó mûvéből, a Szigorúan ellenőrzött vonatok-ból készített filmjéért Oscar díjat kapott, szintén megfordult már a Dreher Sörmúzeumában. A vendégkönyvben most is megtalálható a bejegyzés, amit itt tartózkodásakor írt. A film annak idején kultuszteremtő erejû volt. A most kiadott hangoskönyvvel, az azóta felnőtt generáció ismerkedhet meg Hrabal világával, s belekóstolhat az utánozhatatlan cseh sörkultúrába.

További információ:

Agócs Mónika
vállalati kapcsolatok vezetője

Dreher Sörgyárak Zrt.
1106 Budapest, Jászberényi út 7-11.
Telefon: + (36 1) 432 9720,
Fax: + (36 1 ) 432 9877
e-mail: monika.agocs@dreher.sabmiller.com

Csobaji Dóra
vezető kommunikációs tanácsadó

Open Communications Kft.
1133 Budapest, Pozsonyi út 52.
Telefon: + (36 1) 239 1098
e-mail: dora.csobaji@opencom.hu