JFV2009marc-hatter

A Dreher Sörgyárak Zrt. "A jövő fiatal vállalkozója" idei pályázatán három tehetséges fiatal bizonyított: összesen 6 millió forint pénzjutalom és fél évre szóló ingyenes szakmai tanácsadás a jutalmuk.

 Deak_Robert.jpg

 Deák Róbert

I. helyezett
Deák Róbert, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója nyerte "A jövő fiatal vállalkozója 2008" fődíját.  

A cél egy olyan szoftver és ennek használatát lehetővé tevő optikai szkenner megalkotása, mely a fogtechnikában több különböző – eddig kézzel végzett, nagy szakértelmet igénylő – technológiai lépést képes kiváltani.
A komplett rendszer egy optikai szkennerből, egy 3D-modellezésre alkalmas szoftverből és egy maróegységből áll. A szkenner használatával nem szükséges a fogakat egyenként digitalizálni, a kész munka egyszerre szkennelhető. A szoftver a sok száz eltárolt egyedi esetnek köszönhetően önállóan megalkot egy vázat, amelyet a fogtechnikus minimális informatikai ismeretekkel tovább finomíthat. A szoftver képes G-kód előállítására, amelynek segítségével bármilyen maróeszköz vezérlésére alkalmas. A maróegység összes alkotóeleme megvásárolható kereskedelmi forgalomban. Az egységbe integrálható egy elszívó rendszer, valamint több különálló égéstér a munkák gördülékeny elkészíthetősége érdekében. Egyedülálló módon nem szükséges kézi beavatkozás a marási fázis után, az ügyfél egyszerűen megtervezi a kívánt modellt és a készterméket kiveszi a kemencéből.

"Azokat a fogakat, amelyekre pótlás kerül, elő kell készíteni a mintázásra. A mintázás során alkotják meg a váz végleges formáját. Kézzel ez egy nagy szakértelmet igénylő időigényes feladat. A fogtechnikusok jó része nem fordít rá kellően nagy figyelmet, így a késztermék sokkal sérülékenyebb, ezért a garanciális javítások aránya magas, amely még inkább megnöveli a költségeket. Egy fejlett célszoftverrel a mintázás ideje órákról percekre rövidül. A munka minősége pedig a tökéletesen anatomikus mintázat miatt a lehető legmagasabb" – mondta ötletéről Deák Róbert.

"Róbert pályázatában mindazok a szempontok megjelentek, melyek egy ígéretes kezdő vállalkozáshoz szükségesek: megvolt az innovatív ötlet, az újszerű elgondolás, mindehhez pedig egy nagyon alaposan kidolgozott üzleti terv kapcsolódott" – mondta Dr. Könczöl Erzsébet, a zsűri elnöke.

Salgó István, az ING Bank vezérigazgatója hozzátette: "Az első helyezett esetében nagyon meggyőző volt a pályamunka szakmai tartalma, az általa elképzelt megvalósítás, és nagyon meggyőző volt amit a piacról és a termék eladhatóságáról mondott."

 Togyer_Karoly.jpg

 Tógyer Károly

II. helyezett
A pályázat második helyezettje Tógyer Károly, Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója lett.

Az alapvető koncepció olyan újszerű termékek bevezetése, amelyekre a mindennapi élet során gyakran szükségünk lehet, illetve használatuk megkönnyítik az étkezéseinket.. Jelen esetben a cél egy olyan műanyag zárófedél kidolgozása és gyártása, amely joghurtokra, hidegkonyhai készítmények dobozaira illeszthető. A fedél két darabból összerakható evőeszközt is tartalmaz.

"Az alapvető ötletet olyan termékek hiánya motiválta, melyek teljes egészében hiányoznak a hazai piacról, illetve jelen pillanatig nem léteznek, és melyekre mindennapi életünk során számtalanszor szükségünk lenne, lehet.
A vállalkozás tényleges profilját elsődlegesen tehát nem lehet egyetlen termék forgalmazására/gyártására leszűkíteni, mivel a termékek teljesen eltérő megvalósulási fázisból keletkeznek, teljesen eltérő igényeket és fogyasztói rétegeket hivatottak kielégíteni"
– véli Tógyer Károly.

"A zsűri sokat vitázott és nehéz helyzetben volt ennél az ötletnél, de Károly meggyőzött minket, körültekintően végiggondolta a piaci lehetőségeket és felvázolta a lehetséges kockázatokat, ezért sem volt igazából kérdéses, hogy ő is dobogós helyezést érdemel" – mondta Salgó István.

Gerendai Károly véleménye szerint "Egy nagyon érdekes ötletről van szó, mely azonban ki van téve a veszélynek, hogy mások ’elorozzák’ tőle az ötletet és kisebb módosításokkal piacra dobják a műanyag zárófedelet más termékek esetén."

 Szucs_Renata.jpg

 Szűcs Renáta

III. helyezett
Szűcs Renáta, a Miskolci Egyetem hallgatója nyerte el a "Jövő fiatal vállalkozója" pályázat harmadik díját.

A vállalkozás fő profilja tetőkertek tervezése és kivitelezése. A szolgáltatás segítségével egy élhetőbb, gazdaságosabb és szebb környezetet alakíthat ki az ügyfél maga körül, továbbá lehetővé válik az eddig kihasználatlan területek bevonása az élettérbe. A jövőben valószínűleg a témával kapcsolatos szolgáltatások Európai Uniós és állami támogatásokban is részesülni fognak. A tetőkerttel rendelkező épületek értéke nagyobb, rezsiköltsége pedig kisebb, mint egy átlagos épületé, így a szolgáltatás igénybevétele beruházásként fogható fel, nem pedig költségként. A vállalkozás másodlagos tevékenységi köre szolgálja az esetleges stagnáló piaci helyzetekből adódó nehézségek kiküszöbölését. Melléktevékenységként mérnöki szerkezetek tervezésével, angol műszaki szakfordítással illetve épületek energia-felmérésével is foglalkozik. Távlati célok között szerepel az úgynevezett energiatanúsítványok kiállításához szükséges követelmények teljesítése. Első lépés egy weboldal beindítása, majd a potenciális ügyfélkör személyes felkeresése. A piackutatás alapját a különböző piackutató intézetek által elvégzett felmérések képezik, melyeket saját piackutatás egészít ki.

"Cégek számára ideális lehetőség a tetőkert építése, mind energiatakarékossági, mind környezetvédelemi szempontból, ugyanakkor az alkalmazottak stresszmentesítésére, kikapcsolódására is lehetőséget nyújt. Oktatási intézmények esetében a tetőkert a gyakorlati földrajz, biológia oktatás célszerű eszköze, illetve ideális megoldás a diákok környezettudatos nevelésére. A bérházban élők, minimális méretű kerttel rendelkezők számára lehetőség nyílik a környezettudatosság és a kertek nyújtotta előnyök együttes hatásának kiaknázására" – mondta az ötletgazda Szűcs Renáta.

"Renáta egy profi üzleti tervet mutatott be nekünk pontos pénzügyi kimutatásokkal és elképzelésekkel, öröm volt rajta vitatkozni a zsűritagokkal" – mondta Dr. Szirmai Péter.
Gerendai Károly véleménye szerint "A terv valódi piaci lehetőséget rejt magában: igazán fontos, hogy ilyen jellegű tetőkertek jelenjenek meg Magyarországon. Úgy gondolom, hogy beszámolója alapján Renáta teljes mértékben készen áll a vállalkozás megvalósítására."

További információ:

Agócs Mónika Jónás Petra
Dreher Sörgyárak Zrt. Well PR Kft.
Telefon: +(36 1) 432 9720
Fax: +(36 1 ) 432 9877
e-mail: monika.agocs@dreher.sabmiller.com
Telefon: +(36 1) 350 7390 /207
Fax: +(36 1) 350 7393
e-mail: p.jonas@well.hu