JVF2007 – háttéranyag

A Dreher Sörgyárak Zrt. "A jövő fiatal vállalkozója" pályázatán újabb három tehetséges fiatal részesült támogatásban – összesen 6 millió forint pénzjutalom és fél évre szóló ingyenes szakmai tanácsadás formájában – hogy elindíthassa álmai vállalkozását.

 DSC_4432_s2.jpg

 Bagó Ákos Károly

I. helyezett
Bagó Ákos Károly
, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Ipari termék és formatervező szakának végzett, Rehabilitációs mérnök szakának jelenlegi hallgatója. Egyedi tervezésű és fejlesztésű, speciális írásfejlesztő tollra alapozott vállalkozása "A jövő fiatal vállalkozója 2007" fődíját nyerte el. 

Az ún. UO toll a kéz és az ujjak izomzatát megfelelően alátámasztva segít az írástechnika fejlesztésében, különösen hasznos a ceruzafogással, írással és rajzolással ismerkedő gyermekek, illetve azon felnőttek számára, akiknek a központi idegrendszer sérülése miatt csökkent az írásképességük.
A toll használója egyszerűen nem tudja rosszul tartani azt; segítségével gyerekkorban elkerülhető a rossz ceruzafogás beidegződése. Amennyiben az UO tollat óvodás és kisiskolás korban rendszeresen használják a gyerekek, a tenyér és az ujjak mozgása annyira irányítottá, koordinálttá válik, hogy később már más íróeszköz használatakor is a rögzült íráskép mutatkozik. Az eszköz emellett alkalmas arra, hogy visszaadja az újraírás képességet a központi idegrendszer sérülése miatt az írás részképességet elveszített személyeknek.
A pedagógiai, gyógypedagógiai és rehabilitációs szempontból nélkülözhetetlen eszköz 3 éves kortól ép és fogyatékkal élő gyermekeknek segíthet a vizuális figyelem, a szem-kéz koordináció, az íráshoz szükséges manipuláció és az eszközhasználat fejlesztésében.
"2003-ban, fejlesztőpedagógusi segítséggel kifejlesztettem egy tollat, ami egy a helyes tolltartást segítő, írásfejlesztő eszköz. Évek óta szeretném ezt a vállalkozást megvalósítani. A toll maga olyan termék, ami egy mindennapi tevékenységben segít, azt fejleszti. Nagyon sok ember tartja helytelenül a tollat, ami miatt elfárad az ujja, testtartási problémái lesznek, az írásképe pedig olvashatatlanná vagy ferdévé válik. Az általam kifejlesztett toll egy teljesen normális íróeszköz, amely jópofa, jól néz ki, és bárkinek ajánlható mindennapi használatra, plusz dologként pedig segít a megfelelő íráskép kialakításában, illetve az írásképesség visszanyerésében."

"A pályázó alapgondolata mindenképp erőteljesen innovatív jellegű. Ez az innovatív jelleg, és az ebbe vetett hit, ennek a kidolgozottsága volt az egyik tényező, ami miatt én magam letettem a voksom e mellett a pályázat mellett." Salgó István, az ING Bank vezérigazgatója

"Az alap ötlet nagyon jól átgondolt és kidolgozott, nehezen másolható, mivel a pályázó már gondoskodott annak szabadalmaztatásáról. Látom a pályázóban azt a lehetőséget, hogy ötletét számos piacon értékesítse, és egyedi termékével elérje ezt a különleges célcsoportot." Mike Walsh, a Dreher Sörgyárak Zrt. pénzügyi és adminisztrációs igazgatója

 DSC_4421_s2.jpg

 Zsömle Krisztián

II. helyezett
"A jövő fiatal vállalkozója 2007"
pályázat második helyezettje Zsömle Krisztián, a Nyugat-Magyarországi Egyetem közgazdaságtan szakos hallgatója lett, aki a magyar tincses kecskék tenyésztésén alapuló biogazdálkodás beindítását tervezi. Az ötlet értékét a kiveszőben lévő őshonos kecskefajta megmentése mellett az a gazdálkodási szemlélet adja, amely az állatok legeltetése révén a megműveletlen, parlagon hagyott földterületeket természetes úton regenerálva teszi újra művelhetővé.

Krisztián biogazdaságának alapját a kiveszőben lévő magyar tincses kecske tenyésztése adja, egy olyan ökológiai gazdaságban, mely a természettel teljes összhangban működik. A fiatal vállalkozó a farmon készülő hús- és tejtermékek értékesítésére saját bioboltot tervez nyitni, melyben kizárólag a gazdaságban készült biotermékek kerülnek árusításra.
Az ötlet érdekessége, hogy a gazdaság alapításához a vállalkozó felaprózott, és elhanyagolt földterületek megvásárlását tervezi, melyekből egy egységes, és gazdaságosan művelhető birtokot kíván létrehozni. A rossz állapotban lévő földterületeket, a művelésbe való visszaemelés egyik leghatékonyabb módján, a kecskelegeltetés segítségével tervezi rendbe hozni. Üzleti tervében a leendő vállalkozó részletesen kidolgozza a természeti értékeket óvó és fejlesztő gazdaság működését.
"A környékünkön sok az elhagyatott, parlag földterület. Nagyon sokat törtem a fejem azon, hogy hogyan lehetne ezeket ismét termelhetővé tenni. Eleve csak biogazdálkodásban gondolkodtam, mert meggyőződésem szerint ez az egyetlen helyes út. Az elvadult területekre a kecske tűnt alkalmazhatónak, mivel a kecskék pár év alatt tarrá legelik, és ezzel kitakarítják a szóban forgó területeket. A tincses kecske egy különösen ellenálló fajta, amely nemcsak tovább legeltethető, de sajtkészítéshez is ideális. Ezekből a tényekből kiindulva állt össze végül a vállalkozásom alapötlete."
A leendő vállalkozó alkalmazottai kiválasztásánál is a felelős vállalkozás elvét követve, elsősorban hátrányos helyzetű munkavállalókat tervez alkalmazni: enyhén értelmi fogyatékos, vagy szociálisan hátrányos helyzetű fiatalokat. Jövőbeli vállalkozásával kihasználná a falusi turizmus lehetőségeit is: nyáron természetvédő táborok, és állatterápiás foglakozások révén ismertetné meg biogazdaságát a hozzá hasonlóan elhivatott fiatalokkal.
"A pályázaton azért volt érdemes részt venni, mert az ember így fel tudja mérni, hogy az ötlete, az alapvetően üzleti alapon gondolkodó emberek társaságában is megállja-e a helyét. Másrészt a pályázat révén esélyem volt arra, hogy megszerezzem a gazdaságom beindításához szükséges alaptőkét." 
 
"Egy hihetetlen szívósságot láttunk mögötte, abban, ahogy felépítette az üzlettervet, felépítette a gondolatot. És az az ötlet, hogy a természetből – annak maximális védelme és megóvása mellett – hogyan lehet üzletileg is a maximumot kihozni, magával ragadó volt!" Salgó István, az ING Bank vezérigazgatója

"A saját kategóriájában innovatív kezdeményezést láthatunk, ami azt mutatja be, hogy hogyan lehet megvalósítani rövid távú üzleti célokat úgy, hogy annak hosszú távú hatásai is kedvezőek legyenek a környezetre nézve." Mike Walsh, a Dreher Sörgyárak Zrt. pénzügyi és adminisztrációs igazgatója

"Nagyon bízom abban, hog
y ez egy jó családi vállalkozás lesz, és megél majd belőle a család!"
Dr. Szirmai Péter, az Életpálya Alapítvány kuratóriumának elnöke

 DSC_4416_s2.jpg

 Czéh-Tóth Márk

III. helyezett
A pályázat harmadik helyezettje Czéh-Tóth Márk, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának végzős jogász hallgatója, aki vadász utak szervezésével és közvetítésével foglalkozó utazási irodát álmodott meg.

Márk jövőbeli vállalkozása külföldi utazásokat szervez magyar vadászok számára, öt kontinensen kínálva vadászati lehetőségeket, változatos programokat biztosítva a legegzotikusabb országok legnépszerűbb vadászterületeire és a közeli európai országokba is. A vállalkozás különlegessége, hogy a hagyományos utazásszervezői szolgáltatásokon felül vállalja a vadászat megszervezését, és az ehhez kapcsolódó összes felmerülő igényre megoldást nyújt, beleértve például a trófeák hazaszállítását.
Az utazási iroda célja, hogy megismertesse és elfogadtassa a magyar vadásztársadalommal a külföldi vadászat előnyeit, és eloszlassa azt a tévhitet, hogy a vadászat külföldön megfizethetetlenül drága, valamint, hogy kizárólag Afrikában van lehetőség egzotikus környezetben hódolni ennek a hobbinak.
"Az ötletet az adta, hogy magam is immár öt éve vadászom, és észrevettem az ebben rejlő üzleti lehetőségeket. A rendszerváltás óta a vadászat egy viszonylag drága elfoglaltság és hobbi lett Magyarországon, ezért biztosított a fizetőképes kereslet a szolgáltatásra. Vállalkozásom azért különleges, mert a világ mind az öt kontinensére kínál vadász utakat. Egyik fő célom, hogy az összes fontosabb vadászati cél országban vadászati lehetőséget tudjak biztosítani." – mondta Czéh-Tóth Márk.

"A pályázó meggyőző ereje, személyes fellépése, elkötelezettsége a téma iránt nagyon magával ragadó volt." Dr. Könczöl Erzsébet, a Corvinus Egyetem adjunktusa

"Rendkívül eltökélt, és nagyon-nagyon alaposan fel volt készülve az alapításnak a jogi, üzleti és pénzügyi vetületeit tekintve. Bár felmerült néhány kérdés az üzleti terv megvalósításának mikéntjével kapcsolatban, de úgy gondoljuk, hogy a rendkívül erős belső motiváció az egyik fő tényező volt, amiért ő kapta meg a harmadik díjat." Salgó István, az ING vezérigazgatója

"Egyrészt nagyon rátermett embert láttunk, aki valóban elkötelezett és lelkesen hisz abban, amit kitalált, másrészt pedig azt gondoljuk, hogy ebben az ötletben van üzleti ráció is. Bár elég erős konkurenciaharc mellett kell, hogy megvalósuljon, és kérdéses, hogy mennyire fog tudni talpon maradni, de láttuk, hogy egy agilis, abszolút elhivatott ember, és az öltet nagyon jó." Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója