Megérkezett a Dreher IPA

Megérkezett a Dreher IPA
Az új Dreher variáns lett a gyártó legkeserűbb világos söre

„Az elmúlt két évben rendkívül jó tapasztalatokat szereztünk az első felsőerjesztésű sörünkkel, a Dreher Pale Ale-el. A tavaly bemutatott Red Ale szintén azonnal sikeres lett a fogyasztók körében. Ezért is döntöttünk úgy, hogy itt az ideje elkészítenünk egy olyan receptúrát, amely karakteresen keserű és határozottan testes, azaz egy valódi, izgalmas India Pale Ale. A Dreher IPA elkészítéséhez Citra, Mosaic, Cascade, Centennial, Azacca és Pekko komlót használunk” – mondta el az új sörről Séra Péter, a Dreher Sörgyárak sörtermelési főmérnöke.

A Dreher IPA a hatodik variánsként érkezik a márka családjába a Bak, a Hidegkomlós, a Pale Ale, a Red Ale és a Félbarna Hidegkomlós mellé. Mindegyik típus kizárólag 3 klasszikus összetevőt tartalmaz: árpamalátát, komlót és kristálytiszta vizet. A domináns komlózottságának köszönhető 35-ös IBU értékével figyelemreméltó a kategóriájában – a nemzetközi szinten bevezetett skála, az „International Bittering Units” 0 és 100-as érték között értékeli a sörök keserűségét.

Az új variáns április elejétől kapható a boltokban. A kiskereskedelemben 0,5 literes dobozban és üvegben, a többi variánssal megegyező áron lesz kapható.


Az India Pale Ale sörökről

Az IPA „India Pale Ale” kifejezés egyben a sör eredetét is megmagyarázza. A XVIII. század végén Indiában élő britek a helyi meleg éghajlat miatt nem voltak képesek a sörkészítésre. Az utánpótlást az anyaországból kellett megoldani, azonban a hagyományos sörtípusok (ez még a Dreher Antal által világhírűvé tett lager sörök elterjedése előtt jelentett igazán problémát) nem viselték jól a hosszú tengeri utazást és jellemzően megromlottak, mielőtt megérkeztek a céljukba. Erre a problémára válaszként fejlesztették ki az angol sörfőzőmesterek IPÁ-t, amely a magas komlótartalma miatt tartósabbnak is bizonyult.

1827-ben egy Indiába tartó teherszállító hajó hajótörést szenvedett az Ír-tengeren. Maradványait és rakományát elárverezték. A helyiek így szereztek tudomást az IPA létezéséről, és rögtön meg is kedvelték azt. Az addig ismeretlen sör Liverpoolban rövid idő alatt hatalmas sikert aratott, majd hamarosan Londonban is növekedni kezdett a népszerűsége, sőt, az országhatárokat is átlépte: nem sokára Németországban és Norvégiában is gyártani kezdték.