Mennyi alkoholt ihat egy várandós nő?

esszel-iszom-terhes-noSzeptember 9-én van a Magzati Alkohol-szindróma Világnapja, és ennek alkalmából a Dreher Sörgyárak „Ésszel iszom” programja hívja fel a leendő anyukák és kismamák figyelmét arra, hogy a terhesség során tartózkodjanak az alkoholfogyasztástól. A felelős hozzáállást és annak pocakrajzokkal való népszerűsítését a vállalat baba-mama csomagokkal jutalmazza. Emellett idén ismét 1300 védőnő képzését tűzték ki célul. A vállalat a felelős alkoholfogyasztás más területein is jelentős erőfeszítéseket tesz a kritikus csoportok tájékoztatásáért és szemléletformálásáért, nyári kampánya során 8500 embert vont be a programba és több mint 1 millió fogyasztót ért el az üzenettel.
 Anya leszek – nem iszom!
A Magzati Alkohol-szindróma Világnapja alkalmából posztsorozatot és figyelemfelhívó játékot indít szeptember 9-én 14 órától a Dreher Sörgyárak az „Ésszel iszom” program Facebook oldalán. A posztsorozatban Dr Edward P. Riley, nemzetközi magzati alkohol-szindróma szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy az alkoholfogyasztás a terhesség minden szakaszában veszélyes lehet! Hiszen a magzati agy fejlődése minden szakaszban zajlik, ugyanakkor a legkockázatosabb időszak az első trimeszter, mert ekkor fejlődik ki a szervek többsége. A szakértő szerint a születés előtt jelenleg nincsen elfogadott módja a magzati alkohol-szindróma megállapításának, ugyanakkor a világra jött gyermek esetén gyorsan felismerhetők a rendellenesség klasszikus arcvonásai (apró szemnyílások, lapos terület az orr alatt, vékony felsőajkak). Ekkor már gyógyír nincsen, és bár vannak hatékony terápiás kezelések, melyeknél a szülők elkötelezettsége is kiemelt fontosságú, de a legjobb a megelőzés Ebben a férfiak is szerepet vállalhatnak, Dr Edward P. Riley tanácsa szerint az apa úgy tudja legjobban segíteni, támogatni párját, ha a terhesség ideje alatt ő is felhagy az alkoholfogyasztással.
Az „Ésszel iszom” csapata a leendő anyukákat arra kéri, hogy pocakjukra rajzolt képekkel hívják fel a többi kismama figyelmét arra, hogy felelős szülőként a várandósság során tartózkodnak az alkoholfogyasztástól. Rajzoljanak vagy üzenjenek pocakfestéssel és küldjék el az esszeliszom@dreher.sabmiller.com e-mail címre, mert a legjobb fotók az „Ésszel iszom” Facebook oldalon megosztásra kerülnek, sőt baba-mama csomaggal is jutalmazzák őket. További részletek a program Facebook oldalán: https://www.facebook.com/esszeliszom/
Emellett ősszel – a sikeres tavalyi program után – a védőnőknek szóló képzésüket is ismét útjára indítják, melynek célja a kismamák és magzataik védelme. A képzéseket Dr. Simich Rita, a LÉTRA (Létbiztonság, Életminőség, Tanulás, Rehabilitáció, Alternatíva) Alapítvány egészségfejlesztési szakreferense, a TÉT Platform elnökségi tagja tartja. „Tavaly a programban 1300 védőnő vett részt és kiderült, hogy a terhesség alatti alkoholfogyasztás létező probléma, de tabu téma itthon. Magyarország vezető sörgyártójaként elkötelezettek vagyunk amellett, hogy minél több várandós nő figyelmét felhívjuk arra, hogy tartózkodjon az alkoholfogyasztástól” – mondta Szederkényi Zita, a Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatok vezetője. A program mellettük más kritikus csoportokra is fókuszál, úgymint járművezetőkre, fesztiválozó és nyaraló fiatalokra, illetve a cég kiemelt figyelmet fordít saját kollégáinak képzésére is.
Felelős fesztiválozás
A felelős alkoholfogyasztás a fesztiválozás idején különösen aktuális téma, így a DreherFeszten és a Szigeten is a kellemes és nyugodt hangulatú „Ésszel iszom” sátorban lehetett játszani, beszélgetni erről, és a szakértőket kérdezhették az érdeklődők. Egy kutatás segítségével szeretne fényt deríteni a program a fiatal felnőttek alkoholfogyasztási szokásaira, és arra, hogyan tudnák legszélesebb körben elérni őket az üzeneteikkel. A fesztiválokon több mint 1000 kérdőívet töltöttek ki a résztvevők, a kutatás online folytatódik.
Igyál VAGY vezess!
A program különös hangsúlyt fektet a járművezetők figyelmének felhívására is, és immáron harmadjára működik együtt a Veszprémi Rendőr-főkapitánysággal, ahol intenzív közúti ellenőrzések alkalmával a józan sofőröket egy-egy doboz ízesített D24 alkoholmentes itallal jutalmazta a sörgyártó cég. A két közúti ellenőrzés során 616 alkoholmentes sört osztottak ki, és a közös ellenőrzés során három ittas járművezetővel szemben intézkedett a rendőrség.
Felelősen a balatoni strandokon
A 2016-os „Ésszel iszom” program további célja új együttműködések kialakítása, illetve a korábbiak továbbfejlesztése volt, és a Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát (BESZ) támogatva indult útjára. A szolgálat 12 Balaton-parti település 18 strandján folyt, és mivel nyáron a strandokon és a sportesemények alatt egyaránt megnövekszik az alkoholfogyasztók száma, a vállalat egy közös kiadványban adott tájékoztatást a felelősségteljes alkoholfogyasztásról, aminek keretében több mint 3000 főt ért el.