Oktoberfest Münchenben

HB_Bedienung_web240.jpgMi jut eszünkbe az őszről és a sörről? Minden harmadik európai embernek – de minden német lakosnak – az Oktoberfest. A világhírű müncheni sörfesztivál minden évben szeptember végétől október első hétvégéjéig rendezik több millió résztvevővel. Az idei sörfesztivál szeptember 22-től október 7-ig várja a hamisítatlan bajor sörök és a sörözői hangulat szerelmeseit.

De hogyan alakult ki ez a közel 6,5 millió látogatót vonzó mulatság?

Az Oktoberfest alapötlete, bármennyire is meglepő, nem egy uralkodótól vagy éppen minisztertől származik. Egy polgári származású katonatiszt fejéből pattant ki az ötlet, hogy Ludwig bajor koronaherceg és Terézia hercegnő frigyét nagy lóverseny szervezésével ünnepeljék meg. A királynak is nagyon megtetszett ez a felvetés, így 1810. október 17-én megtartották az első mulatságot a Terézia Réten. Az esemény helyszínéről a helyiek azóta is csak "Wiesn"-nek, azaz Rétnek nevezik az Oktoberfestet.

Az első fesztivál sikere után München város vezetése ígéretet tett, hogy évente megrendezik a hagyományteremtő ünnepséget. Az ígéretet többnyire betartották, hiszen az elmúlt közel kétszáz évben csupán 22 alkalommal maradt el az őszi fesztivál.

Az 1810-es években még csupán néhány talponállóból állt az Oktoberfest, és még sört sem lehetett kapni. Amikor a város közigazgatása néhány évvel később engedélyezte a sörfogyasztást a Rét területén, egyre több fából tákolt bódé, majd óriási sörsátrak vették át a talponállók helyét a Terézia Réten. Nagy koccintásra adott okot az Oktoberfest védőszentjének, Bavaria 20 méter magas szobrának felavatása 1850-ben, majd 1880-ban az elektromos áram bevezetése a Rétre.

Így történt tehát, hogy az eleinte néhány sátorból álló rendezvény az évek során egy óriási, nemzetközi sörös mulatsággá nőtte ki magát, és idén már 14 nagy- valamint 19 kis- és közepes méretű sátorban várják a vendégeket.

Programok az Oktoberfesten
HB_sator_oktoberfest.jpgA "Wiesn" és egyben a világ egyik legnagyobb sátra, a 82 méter hosszú és 62 méter széles Hofbräu-sátor. Területe 5 084 négyzetméter, kertje 2 000 négyzetméteren terül el, ahol közel 10 000 ülőhely és további 1000 állóhely áll rendelkezésre. Ez az egyetlen olyan sátor ahol közvetlenül a színpad előtt külön parkett várja a táncoslábúakat. A Hofbräu-sátor különlegességét a 6 mázsa komlószálból készült dekoráció adja, egyedi atmoszférája pedig abból adódik, hogy a tipikus bajor hangulatot és életérzést tökéletesen ötvözni tudja nemzetközi elemekkel. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy a Hofbräu-sátrat az Oktoberfestre látogató külföldiek kedvenc sátraként tartják számon évek óta.

A sörsátrakon kívül ma már számos más szórakozási lehetőség, például óriáskerék, ember nagyságú bábszínház vagy zsákbamacska is várja a látogatókat. A nagy sátrakban esténként bohócok valamint farsangi- és népviseleti ruhákba öltözött fellépők szórakoztatják a vendégeket, majd felcsendül a sramli, és percek alatt hatalmas mulatság keretében osztoznak a felhőtlen jókedvben a résztvevők. Az Oktoberfest napjainkban immár egy hatalmas nemzetközi összejövetel, ahol együtt koccintanak számos ország képviselői is. Még a sztárok sem hagyják ki a mulatságot, tavaly például David Copperfield és Paris Hilton is tiszteletét tette a réten.

Ennek a szerteáradó jókedvnek és a hamisítatlan bajor életérzésnek köszönhető, hogy a sörünnep ideje alatt évente közel 6,5 millióan látogatnak el a müncheni Terézia Rétre.

További érdekességek: www.hb-festzelt.de és www.oktoberfest.de  oldalakon.

Agócs Mónika Jéger-Pete Renáta
Dreher Sörgyárak Zrt. Well PR Kft.
Telefon: +(36 1) 432 9720
Fax: +(36 1 ) 432 9877
e-mail: monika.agocs@dreher.sabmiller.com
Telefon: +(36 1) 350 7390 /118
Fax: +(36 1) 350 7393
e-mail: r.pete@well.hu