Sörömök a Föld körül

London után, Budapesten kerül először bemutatásra az a nemzetközi fotókiállítás, melynek képanyaga bepillantást enged a világ különböző országainak sörkultúrájába, a helyi emberek sörkészítéshez és sörfogyasztáshoz kapcsolódó örömteli pillanataiba. A Dreher Sörgyárak Zrt. "Sörömök a Föld körül" címmel a jubileumi Sziget Fesztivál keretében mutatja be a nagysikerű fotókiállítást.

soromok-a-fold-korul23.jpgA kiállítás megnyitóján Kolovratnik Krisztián, a fotózást életelemének tartó világjárt színművész így nyilatkozott: "Nehéz egy fotósnak olyan őszinte és emberi pillanatokat találni máshol, mint sörözés közben – legyen az a világ bármely részén. A fotózás világnyelv, ami éppúgy köt össze kontinenseket, kultúrákat és embereket, mint a sör. És ha ez a két dolog találkozni tud… "

A SABMiller megbízásából kelt útra az angol One Red Eye fotóügynökség művészeti igazgatója, Ed Robinson és a fotógráfusa Philip Meech, hogy elkészítsék a világ sörkultúráját érdekes és izgalmas fotókon megjelenítő, kiállítás anyagát.

A képek a sörről, a sörrel dolgozó emberekről, a sörözés örömteli pillanatairól mesélnek, a világ 5 kontinensének különböző országaiból, az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve, Kolumbián, Csehországon, Olaszországon és Kínán át, egészen Indiáig. A kiállítás földünk arcait a sör közös nyelvén, a kultúrák sokszínűségét a sörkultúra képein keresztül mutatja be. A fotókon megelevenedik az egyik leghíresebb és talán leggazdagabb hagyományokkal bíró cseh sörkultúra egy-egy jellegzetes helyszíne, mozzanata is. Csehország a Pilsner Urquell, a Kozel és számos nemzetközileg is elismert sörmárka otthona, ahol a világon a legnagyobb az egy főre jutó sörfogyasztás, és ahol az emberek mindennapi életének szerves részét képezi az aranyló ital.

A kiállítást nézve megelevenednek előttünk a világ legnagyobb sörpiacának számító Kína mindennapjai, ahol, nem csupán a szenvedélyes kártyapartik alkalmával, de az étkezésekhez is előszeretettel fogyasztják a sört. A bogotai képeket nézve talán nem is gondolnánk, hogy Columbiában a sör a Salsa táncosok kedvenc itala. A képek segítségével az alkotók hűen festik meg gyorsan változó világunkban a kortárs sörkultúra, a sör világának portréját, megragadva egy-egy érdekes, izgalmas pillanatot.

"A sörnek a világ minden országában és minden kultúrájában megvan a saját helye és szerepe. A sör, a sörözés, a világ legtöbb országában része az emberek életének, egyetemes nyelv, mely összeköti a Föld különböző tájain élő népeket." – mondta Agócs Mónika, a Dreher Sörgyárak Zrt. vállalati kapcsolatok vezetője. "Bízom benne, hogy a "Sörömök a Föld körül" kiállítás révén sikerül elrepítenünk a látogatókat a világ különböző pontjaira, és a képeken keresztül ők is átélhetik a megragadó, örömteli pillanatokat."