Színdarabbal a felelős alkoholfogyasztásért

A Dreher Sörgyárak Ésszel iszom programjának keretében a Kecskeméti Színjátszó Műhely és a HoTrio Színtársulat színházi nevelési foglalkozást indított, amely a fiatalok alkoholfogyasztásának veszélyeire hívja fel a figyelmet. Mennyiben felelős egy középiskolás a tetteiért? Mit jelent a döntési szabadság? Miből látszik, hogy valaki bajba került?

Hiába tilos 18 év alatt az alkoholfogyasztás, a 15-16 éves magyar fiatalok 39 százaléka állította azt, hogy az elmúlt 30 napban legalább egyszer részegre itta magát. Ez derült ki egy 35 ország bevonásával készült uniós kutatásból még 2015-ben. (Forrás: Espad.org) http://www.espad.org/report/country-summaries#hungary)
Éppen ezért a Dreher Sörgyárak által 2009-ben indított Ésszel iszom felelős alkoholfogyasztás program azt a célt tűzte ki 2017 év elején, hogy a leginkább veszélyeztetett korosztályt, a középiskolásokat szólítsa meg.
A vállalat az Ésszel iszom program kezdete óta fontosnak tartja, hogy attitűdváltozást érjen el a célcsoportoknál. Ezért a Dreher és a programért felelős kommunikációs ügynökség, a Starski szakemberei azt találták ki, hogy olyan élményt kell adni a fiataloknak, ami elég intenzív ahhoz, hogy később, amikor döntési szituációba kerülnek, eszükbe jusson.
Ilyen személyes élmények átadására a leginkább a színház alkalmas, ezért a Kecskeméti Színjátszó Műhellyel és a HoTrio Színtársulattal közösen létrehozták a Badily című színdarabot, amelyet középiskolai tanórákon, tanítási időben mutatnak be.

Miről szól a színdarab?
Badily_20171114_ilA színdarab egy Instagram-oldal követésével indul. A diákok még a darab bemutatása előtt speciális házi feladatot kapnak, követniük kell a főszereplő karakter Kirschbaum Judit Instagram-csatornáját. Amikor belép a Juditot játszó színész a tanterembe, már többet tudnak róla, mint saját maga.
Judit egy kedves, szimpatikus lány, aki imádja a bulizást, ami természetesen alkoholfogyasztással jár. A történet egészen hétköznapi egészen addig, míg Judit egy adott pillanatban rosszkor, rossz helyen van és emiatt átmenetileg tönkremegy az élete.
A foglalkozás során az osztály nemcsak megismeri a történetet, de játékos/interaktív formában fel is dolgozzák a látottakat. A foglalkozás célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az alkoholfogyasztás veszélyeire és vitát indítson a felelősség kérdéskörében.
„Hiába tilos 18 év alatt az alkoholfogyasztás, tudjuk jól, hogy a középiskolás korosztály próbálgatja a határait, így kipróbálja az alkoholt is. Azt szeretnénk tudatosítani bennük, hogy egy-egy döntésüknek milyen súlya van, mennyire nem mindegy, hogy egy-egy ilyen határfeszegető akció során, hogyan döntenek.” – fogalmazott Szederkényi Zita, a Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatok vezetője.

Mikor, hol?
A Badily című színdarabot 2017 decemberéig 25 középiskolai osztálynak mutatják be, 2018-ban pedig a tervek szerint további 40 osztályhoz juthat el a felelősségről és az alkoholfogyasztás kérdéseit firtató színdarab. A drámajáték bemutatásáért az iskoláknak nem kell fizetniük, a költségeket a Dreher Sörgyárak Ésszel iszom programja állja.

Az alkotók listája
Színtársulat: HoTrio
Rendező: Sárosi Gábor
Kirschbaum Judit – Kovács Vanessza
Dzseni – Bogdán Réka Orsolya
Totti – Barcsik László
Megrendelő: Dreher Sörgyárak
Vállalati kapcsolatok vezető: Szederkényi Zita
Vállalati kapcsolatok specialista: Bodó Brigitta
Ügynökség: Starski
Kreatív tartalmi vezető: Román Balázs
Pr-tanácsadó: Benkő Lívia
Account Director: Tasnádi Szandra