Terhesség és alkohol fórumot tartott a Dreher

A Dreher Sörgyárak Zrt. elkötelezett a sörkultúra, a kulturált és felelős alkoholfogyasztás népszerűsítése mellett, ezért lehetőségeket teremt, és minden alkalmat megragad arra, hogy felhívja a felnőtt magyar lakosság figyelmét a felelős alkoholfogyasztásra. Ennek keretein belül vesz részt a túlzott alkoholfogyasztás társadalmi problémájának kezelésében.

IMG_6941-250.jpgAz egészséges, nagykorú emberek számára az alkohol tartalmú italok mértékletes fogyasztása jól összeegyeztethető a kiegyensúlyozott, egészséges életmóddal. Ugyanakkor a túlzott, felelőtlen alkoholfogyasztás negatív mentális, szociális vagy egészségügyi következményekkel járhat, amely sajnos Magyarországon is jelen van. Sokan nincsenek tisztában az alkoholfogyasztás alapvető szabályaival, az ahhoz tartozó felelősséggel.

A vállalat Magyarországon elsőként indította útjára a Felelős Alkoholfogyasztás Programot, amely magában foglalja az önszabályozást, a belső tréningeket, illetve a civil szervezetekkel való közreműködést.

„Vállalatunk szigorú elveket és gyakorlatokat érvényesít marketing és kereskedelmi tevékenységeiben, továbbá párbeszédet folytat a kérdés érintettjeivel az egyéni és intézményi felelősségvállalás ösztönzése érdekében” – mondta Glattfelder Tamás, gazdasági igazgató.

A vállalatnál egy belső bizottság független elnökkel ellenőrzi a kereskedelmi kommunikációt a felelős alkoholfogyasztás szempontjából, és minden munkatárs felelős alkoholfogyasztási- és kommunikáció tréningen vesz részt. Az egészségtudatosság növelése érdekében a vállalat együttműködik az Európai Alkohol és Egészség Fórummal, valamint a Magyar Sörgyártók Szövetségén keresztül támogatja a Rendőrség balesetmegelőző programját. A felelős alkoholforgalmazással kapcsolatos belső oktatási programjaiért a cég 2013-ban elnyerte a Legkiválóbb CSR Megoldás Díjat.

A Felelős Alkoholfogyasztás Program informatív honlapja a www.alkohol.info.hu, amely az egyéni felelősség központba állításával az érdemi tájékoztatásra helyezi a hangsúlyt. A Felelős Alkoholfogyasztás Program keretében információkkal, tények ismertetésével, szakértői véleményekkel segíti a fogyasztókat az egyéni döntés meghozatalában. A látogatók bekapcsolódhatnak az oldalon kibontakozó fórumokba, feltehetik kérdéseiket, megoszthatják véleményüket.

A vállalat kiemelten foglalkozik a terhesség alatti alkoholfogyasztás kérdésével és felhívja a figyelmet a veszélyeire. A terhes nők számára az alkoholfogyasztás nem javasolt, mert a terhesség bármely szakaszában károsan befolyásolhatja a magzat agyi fejlődését.

„Minden termékünkön felelős üzenet figyelmeztet arra, hogy fogyasztásuk csak 18 év felett ajánlott, információs honlapot működtetünk a felelős alkoholfogyasztás elősegítése céljából, valamint a Dreher Bak és a Félbarna Arany Ászok termékeink csomagolásán arra is felhívjuk a figyelmet, hogy a várandósok ne fogyasszanak alkoholt.” – emelte ki a gazdasági igazgató.

A vállalat a „Terhesség és alkohol” fórummal is szeretné a közvélemény, a várandós kismamák, illetve környezetük figyelemét felhívni arra, hogy a terhesség és az alkoholfogyasztás összeegyeztethetetlen egymással. A kerekasztal beszélgetésen az okokkal, a megelőzés lehetőségeivel, továbbá az anyák felvilágosításával kapcsolatos témákat vitatták meg olyan szervezetek és intézmények részvételével, mint az Országos Egészségfejlesztési Intézet, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet, a Józan Babák Egyesület, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület valamint az Egyesített Szent István és Szent László Kórház.

A rendezvényt Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. Beszédében kihangsúlyozta: „A kormány egyik legfontosabb célja a családok és a gyermekvállalási kedv megerősítése, és szeretnénk, ha ezzel együtt járna a felelős szülői magatartási minták elsajátítása. Ezért támogatunk minden olyan tájékoztató célzatú, figyelemfelkeltő kezdeményezést, amely a legnagyobb kincs, a gyermek és magzat egészségségének védelmében történik.”

Dr. Koós Tamás, az Országos Egészségfejlesztési Intézet és az Országos Addiktológiai Centrum főmunkatársa elmondta: „Az alkoholfogyasztás mindkét nem számára és minden életkorban hordoz jól meghatározható kockázatokat. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amelyekben a legkisebb kockázatvállalás is súlyos, akár élethossziglan tartó következményekkel járhat. A várandósság ilyen élethelyzet, a felelős döntés az alkoholmentesség minden várandós anya számára.”

Dr. Klujber Valéria az Országos Gyermekegészségügyi Intézet szakértője szerint az alkoholfogyasztás olyannyira elfogadott a társadalomban, hogy sokszor nem is kezeljük drogként – sokkal elnézőbbek vagyunk az ivással, mint az illegális drogokkal, pedig az alkoholizálás sokkal nagyobb egészségi problémát jelent. „A várandósság alatti alkoholfogyasztással kapcsolatban sok téves hagyomány kering, miszerint akár kedvező hatásai is lehetnek. Ez nem így van – a veszélye minden időszakban nagyobb, mint amennyi haszna esetleg lenne!” – mondta Dr. Klujber Valéria.

„A nagy kockázatú kismamák intenzív kezelése, bevonva a családtagokat és a betegtársakat is, mint lelki segítőket, 80%-kal csökkentheti a megszülető gyermek későbbi kriminalitását, drog- és alkoholfogyasztását és testi, lelki betegségeit, javítva annak esélyét is, hogy a kismama később dolgozni tudjon a munkaerőpiacon” – mondta Dr. Takách Gáspár, a Szent István Kórház Addiktológiai Rehabilitációs Osztály vezető főorvosa.

Tóth Györgyi, a Nők a Nőkért az Erőszak Ellen Egyesület elnöke tapasztalatai szerint „A női alkoholfogyasztás hátterében nagyon gyakran áll korábbi, vagy jelenlegi erőszakélmény, bántalmazás. A támogató, összetartó, jól működő családi környezetben a női alkoholizmus esélye sokkal kisebb. Amennyiben a bántalmazás problémáját sikeresen kezeljük, ezzel együtt a női alkoholizmus esélyét is jelentősen csökkenthetjük.”

„A budapesti Józan Babák Klubban korábban alkohol- vagy kábítószer-problémával élő sorstárs-segítő nők várják várandós vagy kisgyermekes társaik jelentkezését, akik máshol félnek saját szerhasználatukról beszélni. A megbélyegzés lehetősége, a szégyenérzet, a bűntudat miatt sokan nem mernek tanácsot vagy szakértő segítséget kérni. A Józan Babák önsegítő csoportban ugyanakkor baráti, elfogadó légkörben oszthatja meg mindenki személyes történetét, és – igény szerint – támogatást kérhet az emberi méltóságot tiszteletben tartó jogi, szociális, egészségügyi vagy más ellátás eléréséhez.” – mondta el Oberth József,
a Józan Babák Klub vezetője.

 

További információ:

Mészáros Ilona

E-mail: ilona.meszaros@momentumcomms.hu
Telefon: +(36 20) 253 5298