Tudta-e? Oktoberfest2007

Miért Oktoberfest, ha már szeptemberben elkezdődik?

Az első Oktoberfestet 1810-ben, a bajor koronaherceg esküvőjének tiszteletére rendezték, ami immár közel 200 éve, október 12-én kezdődött. Az ünnepség azonban annyira jól sikerült, hogy az ezt követő években újra-meg újra megrendezték. A dátumot az idők folyamán csupán praktikus okokból változtatták meg: a szeptember végi időjárás jóval kellemesebb, mint az októberi, így fagyoskodás nélkül, éjszakába nyúlóan lehet sörözgetni akár a sátrakban vagy a kerthelységekben is. Az Oktoberfest ünnepségsorozat utolsó hétvégéje azonban a mai napig változatlanul októberre esik.Masskruege_web220.jpg

Mit is jelent Münchenben a "Wiesn" kifejezés?

A Müncheniek magát az Oktoberfestet hívják „Wiesn"-nek, azaz Rétnek. Az elnevezés a rendezvény helyszínéből ered, ugyanis már az első Oktoberfestet is a Terézia réten tartották.

Milyen hagyományos események vannak az Oktoberfesten?

A sörünnep egyik fénypontja a népviseleti felvonulás, de fontos eseménynek számít, a „rétgazdák" kiköltözése, a hordólékelés, az ünnepélyes istentisztelet, valamint Bavaria, az Oktoberfest védőnőjének szobra előtt leadott díszlövések.

Melyik a két legfontosabb tradíció az Oktoberfesten?

"Rétgazdák" kiköltözése
Gazdák kiköltözésének története szintén a Terézia réthez kapcsolódik. Ez a rét ugyanis régen még Münchenen kívül helyezkedett el, így a fesztiválozók szószerit "kimentek" a rétre". München növekedésével a rét beleolvadt a városba, de a szójárásban mégis megmaradt a "kiköltözés". Így, a "rétgazdák" kiköltözése az Oktoberfest kezdetét jelenti, amikor a gazdák szombat délelőtt ünnepélyesen kitelepednek a Terézia rétre.

Az első hordó csapra verése 
Az első hordó csapra verése sokkal fiatalabb hagyomány, mivel ezt 1950-ben az akkori polgármester, Thomas Wimmer alapította, amikor csapra verte az Oktoberfest első hordó sörét. Azóta, egy utódja sem kíván lemondani erről az előjogról, pedig talán jobban félnek a hordó csapra verésétől, mint a következő választásoktól. A söröshordó csapra verése ugyanis kiváló erőlétet követel, és az egész Parlament megítélése múlik azon, hogy a honatyának hány ütéssel sikerül a csapot a hordóba ütnie.

Mit kell tudnunk az Oktoberfest tradicionális korsójáról, a "Keferloher"-ről?

A gyűjtők kedvencéről kevesen tudják, hogy ez az u.n. „Keferloher" korsó már 1978 óta létezik változatlan formában. A söröskorsó korábban 1,069 liter volt, manapság már a kereken 1 litereseket alkalmazzák. A korsót kézzel készítik immár 100 éve ugyanazzal a szeretettel és figyelemmel. A közkedvelt korsónak két változata létezik: ón fedővel, és ón fedő nélkül. A kedvenc, a klasszikus fedő nélküli, de a gyűjtők előszeretettel vásárolják a fedővel kiegészített korsót is. A fedőn – amely különösen hasznos lehet, hogy elkerüljük a sörünkbe keveredő „hívatlan vendégeket", – évről évre más motívum jelenik meg.

 

Érdekes adatokRiesenrad_web220.jpg

Sörrekord
Az 1910-es esztendő mérföldkőnek számít az Oktoberfest sörfogyasztásának történetében. A fesztivál 100. születésnapján rekord mennyiségű, 12 hektoliter sör gurult le a torkokon. Napjainkban ez a szám ma már elenyészőnek tűnhet. A több mint 6 millió látogató számára napjainkban egy-egy forgalmasabb napon akár ezer hektolitert is kimérnek az aranyló nedűből.

A legtöbb látogató
A legtöbben 1985-ben voltak kíváncsiak a fesztiválra, kb. 7,1 millió látogató fordult meg a sörsátrakban.

A leghosszabb szünet
Az Oktoberfest történetének leghosszabb szünete 1939 és 1948 között 10 éven keresztül tartott. Először a II. világháború miatt maradt el, majd a '40-es évek vége felé pedig mindössze kisebb "Õszünnepeket" tartottak az Oktoberfest helyett.

A legnagyobb sörsátor
A valaha létező legnagyobb sörsátor a Pschorr-Bräu-Rozi nevezetű sörsátor volt, amely 1913-ban a maga 5.500 négyzetméterén majdnem 12.000 embernek biztosított ülőhelyet.
Napjainkban a 82m hosszú és 62 m széles Hofbräu-sátor számít a legnagyobbnak. Területe 5 084 négyzetméter, kertje 2 000 négyzetméteren terül el, ahol közel 10.000 ülőhely és további 1000 állóhely áll rendelkezésre. A sátor díszítéséhez 6 mázsa komlószálat használnak fel. A fesztivál időtartama alatt legalább több mint félmillió korsó Hofbräu sör csillapítja a vendégek szomját, sörkorcsolyaként pedig akár 35 000 sült csirke, 8 500 bajor kolbász és 2 800 adag sült oldalas is elfogy.

Furcsaság
Az Oktoberfest 25. éves fennállásakor 1835-ben, a 100. évfordulójakor 1910-ben és a 175. jubileuma idején 1985-ben, mindig felbukkant a Halleyschen nevű üstökös.

Agócs Mónika Jéger-Pete Renáta
Dreher Sörgyárak Zrt. Well PR Kft.
Telefon: +(36 1) 432 9720
Fax: +(36 1 ) 432 9877
e-mail: monika.agocs@dreher.sabmiller.com
Telefon: +(36 1) 350 7390 /118
Fax: +(36 1) 350 7393
e-mail: r.pete@well.hu