Túlmutat a Munka Törvénykönyvén a Dreher Sörgyárak megújított kollektív szerződése

A Munka Törvénykönyvében meghatározottnál hosszabb felmondási idő, kedvezőbb mûszakpótlékok, teljesítményarányos kompenzációs rendszer, munkaidő-keretes foglalkoztatás – mások mellett ezeket az elemeket is szabályozza a Dreher Sörgyárak Zrt. napokban aláírt megújított Kollektív Szerződése, mellyel mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldal elégedett.

 

DSC_1764_300.jpg

Galéria megnyitásához
kattintson a képre

Mintegy 11 formális és számos informális egyeztetést követően a napokban zárult le a Dreher Sörgyáraknál a Munka Törvénykönyvének változása kapcsán indult tárgyalás sorozat, melynek végén a szakszervezet, az üzemi tanács és a munkáltatót képviselő vezetők is elégedetten írták alá az új Kollektív Szerződést. A 1999 óta érvényben lévő szerződés újratárgyalását a Sörgyár vezetősége kezdeményezte annak érdekében, hogy a megállapodást közös erővel a megváltozott piaci és gyártási feltételekhez és a munkavállalói igényekhez igazítsák.

Az április 16-án indult, három hónapos, konstruktív légkörben zajló egyeztetés eredményeként a munkáltató elfogadta, hogy a szerződés a Munka Törvénykönyvénél lényegesen hosszabb felmondási idő révén védje a hosszú ideje a Sörgyárnál dolgozó munkavállalókat egy esetleges átszervezés esetén. A munkavállalóknak kedvez továbbá, hogy a Sörgyár kedvezőbb mûszakpótlékokkal ismeri el a délutáni, éjszakai és szombati munkavégzés kényelmetlenségeit. A kollektív szerződés ugyanakkor a munkáltatói oldal számára lehetővé teszi, hogy a söripar szezonalitásához és változékonyságához alkalmazkodó munkaidőkeret megállapodást kössön a dolgozókkal, mely rugalmas munkaszervezési lehetőséget biztosít. Ennek köszönhetően a Sörgyár az eddigieknél is gyorsabban tud majd reagálni a piaci kihívásokra.

DSC_1808_300.jpg„Mind munkáltatói, mind munkavállalói oldalról fontos vívmánynak tartjuk, hogy bevezetésre kerül egy minden dolgozóra kiterjedő teljesítményarányos mozgóbérrendszer. Így kollégáink valóban érzik majd a jó teljesítmény jutalmát, mely hisszük, hogy a vállalati teljesítményt is továbbfejleszti” – fogalmazott Kovács Sándor Lóránt, a Dreher Sörgyárak vállalat fejlesztési igazgatója az aláírást követően, majd hozzátette: “Hisszük azt, hogy az új kollektív szerződés jól tükrözi a Dreher Sörgyárak és az itt dolgozó kollégák legfontosabb elvárásait és hosszú időn keresztül lesz képes erősíteni a piaci sikereinket.”

Sáray Attila, a Dreher Sörgyárak dolgozóit tömörítő szakszervezet elnöke kiemelte, jelentős eredményekben bővelkedik a Sörgyárak új kollektív szerződése, mely több ponton meghaladja az új munkatörvény-csomag feltételeit. Többek között a munkavállalói jogok gyakorlása terén, a felmondás és végkielégítés mértékét illetően, a jubileumi és nyugdíjazási jutalmak megemelésében, a munka díjazásával kapcsolatos szabályok, valamint a munkaidő-keretes foglalkoztatás garanciáit illetően.

DSC_1710_300.jpg„Cégünk vezetősége az idén áprilisban kezdeményezte, hogy a július 1-jétől hatályba lépő új munkatörvényeknek megfelelő kollektív szerződést léptessünk életbe és ezzel egyidejûleg tárgyaljunk a bérekről és béren kívüli juttatásokról. Példaértékûnek tartjuk a tárgyalások menetét, lefolyását és a vezetés konstruktív, támogató hozzáállását” – emelte ki Sáray Attila.

További információk:

Fertetics Mandy
Deák Balázs
Vállalati kapcsolatok és fenntartható fejlődés vezető
Dreher Sörgyárak Zrt.
PR tanácsadó
FLOW PR

E-mail: mandy.fertetics@dreher.sabmiller.com
Telefon: +(36 1) 432 9877

E-mail: deak.balazs@flowpr.hu
Telefon: +(36 20) 234 1489

10SD.jpg A Dreher Sörgyárak Zrt. számára a nemzetközi hátteret a világ második legnagyobb sörgyártó vállalkozása, a SABMiller csoport biztosítja, amely jelenleg 6 kontinensen, a világ több mint 75 országában van jelen. A vállalatcsoport a fenntartható fejlődés érdekében 10 fő fejlesztési területet határozott meg, amelyek megvalósításában a Dreher Sörgyárak Zrt. is aktív szerepet válla helyi programok kidolgozásával és megvalósításával. A tíz terület: Fellépés a felelőtlen alkoholfogyasztás ellen; Környezettudatos vízgazdálkodás; Az energiafelhasználás és a szén-dioxid kibocsátás csökkentése; A csomagolás újra használata és újrahasznosítása; Felelős hulladékgazdálkodás; A vállalkozásfejlesztés ösztönzése az értékláncban; Közösségi szerepvállalás; A HIV/AIDS mérséklésének támogatása az érintett területeken; Emberi jogok tiszteletben tartása; Transzparens és etikus üzleti gyakorlat.