Új formában ragyog tovább a cseh arany

„Tökéletes külsőt egy tökéletes sörhöz" – ez a gondolat vezette a Pilsner Urquell új csomagolásának megalkotóit. A világ első aranysárga nedûje, a világos sörök, azaz a pilseni típus megteremtője most világszerte új, szebb külsővel jelentkezik. A változatlan összetételû névadó több mint másfél évszázados töretlen sikerét is ennek köszönheti: a hagyomány és az újítás elegyének.

pilsner_05_uj_uveg.jpgA XIX. században jórészt csak rossz minőségû, silány alapanyagokból kontármód készített barna söröket lehetett kapni, mígnem 1842-ben a Pilsner Urquell meghozta a forradalmi áttörést.

Megalkotója, Joseph Groll bajor sörfőzőmester nem riadt vissza az újításoktól és a kemény munkától, hogy kifejlesztve egy teljesen új sörfőzési eljárást, megalkossa minden idők legtökéletesebb sörét. Groll az addigi technikáktól eltérő módszert keresett, és egy újszerû, alsó erjesztésû, „lager"-nek nevezett technikát párosított a Plzen környéki, legjobb alapanyagokkal: a különleges, kétsoros, sima héjú árpával, a környéken termesztett Saaz-komlóval és természetesen a rendkívül lágy, helyi vízzel. Groll úgy kísérletezett ezekkel a nyersanyagokkal, hogy közben sörfőzési újításokat vezetett be. Rézüstöket használt, melyeket nyílt lánggal melegített, és ragaszkodott a sörfőzdében végzett, saját malátázásához is.

1842-ben Josef Groll álma valóra vált: a színvonalas, állandó minőségû sörért folytatott harc vívmányaként megszületett a Pilsner Urquell, mely hatalmas szenzációnak számított. Azelőtt még soha senki nem láthatott aranyszínû sört. A Plzenben készített, páratlan sörnek hamar híre kelt egész Csehországban. A vasút megjelenésével a német és francia turisták vitték először hírét, így az új sör különleges, bársonyosan kesernyés íze, aranyló színe és újító lendülete hamar végigsöpört Európán. Ez a lendület a mai napig sem változott. Több mint másfél évszázad után is ugyanazzal a simogató, eredeti ízzel kápráztatja el a sörivókat, az ízzel, „amilyennek a sört eredetileg szánták".

A megbízható, változatlan minőség mellett most megújult modern külsővel jelentkezik 0,5 literes üveges és dobozos, illetve 0,33 literes üveges kiszerelésben.

További információ:

Agócs Mónika Csobaji Dóra 
vállalati kapcsolatok vezető  vezető kommunikációs tanácsadó 
Dreher Sörgyárak Zrt. / Dreher Breweries Ltd. Open Communications Kft. 
1106 Budapest, Jászberényi út 7-11.
Telefon: + (36 1) 432 9720,
Fax: + (36 1 ) 432 9877
e-mail: monika.agocs@dreher.sabmiller.com 
1133 Budapest, Pozsonyi út 52.
Telefon: + (36 1) 239 1098
e-mail: dora.csobaji@opencom.hu 

 


HÁTTÉRANYAG

A cseh eredet

A Pilsner Urquell Csehország (angolul: Bohemia) és a bohémság közös gyermeke.

A sör Csehországban, Plzen (Pilsen) városában született, e tehetséges emberekkel és természeti kincsekkel bőségesen megáldott vidéken. Ez a terület a mai Cseh Köztársaság szívében fekszik.

Csehországban, a középkori királyságban Európa sok nemzetisége találkozott. Kulturális és szellemi mágnesként mûködött ez a hely, mely Keletről és Nyugatról is vonzotta a tudósokat, mûvészeket és a modern technika úttörőit. Csehország a kreativitás és az ipar kohójává vált, és az innen kipattanó gondolatok rövidesen a szomszédos országokat is elérték.

Idővel Csehország ezen öröksége a terület szellemiségében is testet öltött. A csehek nem fogadták el a gondolkodás és a szellem korlátait, saját szabályaik és saját mércéik alapján éltek, de hûen önmagukhoz.

Eltérő gondolkodásmód

A csehek mindig is könnyebben vették észre azt, ami felett mások elsiklottak. Kepler, a nagyszerû csillagász és matematikus rájött, hogy a bolygók máshogy mozognak, mint ahogy azt addig gondolták. Sudek, a szürrealista fotográfus, a legfennköltebb szépséget látta meg a leghétköznapibb témákban. És persze ott van Kafka, aki egészen egyszerûen mindent másképp látott.

Ha máshogy szemléljük a világot, ha éles szemmel mélyebbre tekintünk, olyan dolgokat hozhatunk létre, amelyek szebbé varázsolják az életet. És amiben a csehek mindenkinél jobbak, az a sörkészítés.

Pohárköszöntő Pilsner-módra

A Pilsner Urquell a remek étkek és a jó társaság igazi kísérője. A hozzáértő sörivók évszázadok óta koccintanak barátaik egészségére, mielőtt átadják magukat az aranyló sör finom zamatának.

Első szabály
Szánjon rá több évet, és építsen ki egy nagyon jó, szoros baráti kört. Hívja össze szoros baráti körét.

Második szabály
Legyen mindenkinél egy tele pohár, aranyló Pilsner Urquell. A poharat felemelve készüljön fel a pohárköszöntőre.

Harmadik szabály
Nézzen mindegyik barátja szemébe (ez nagyon fontos), majd koccintson velük egyesével, és köszöntse őket így: "Na zdravi!", ami csehül azt jelenti, "Egészségedre!".

Negyedik szabály
Továbbra is a többiek szemébe nézve, emelje a poharát a szájához, hogy átadhassa magát a Pilsner Urquell páratlan ízének.