Zöld Béka környezetvédelmi díj a Dreher Rt.-nek

A Közép-európai Környezeti Jelentés Díját adta át kedden Persányi Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszter a Dreher Rt-nek. Az idén 150. évfordulóját ünneplő vállalat nemrégiben elkészült Környezetvédelmi Jelentése egyedülálló, tudatos környezetvédelmi tevékenységről tesz tanúbizonyságot.

A Deloitte Magyarország immár harmadik éve hirdeti meg a Közép-európai Környezeti Jelentés Díját, az ún. „Zöld Béka” díjat. A díjat minden évben az a vállalat kapja, aki tudatos környezeti tevékenységéről, környezetvédelmi beruházásról, valamint azok tényleges és várható megtérüléséről megfelelő, részletes adatokat tartalmazó jelentést készít.

A 2004-es „Zöld Béka” díjra összesen 11 vállalat pályázott, a Deloitte által felkért független nemzetközi zsűri közülük választotta ki a Dreher Rt.-t. A pályázó vállalatokat összesen hét szempont szerint vizsgálták, melyek között szerepelt a környezetvédelmi jelentés tartalma és külső megjelenése, az abban közölt tényszerű adatok és az, hogy az adott vállalat bevételének mekkora részét fordítja a környezetvédelmi tevékenységekre, beruházásokra

A Dreher Sörgyárak Rt. kiemelt prioritásként kezeli a fenntartható fejlődés és a környezet védelmének ügyét. Üzletpolitikájának egyik lényegi eleme a gazdálkodási környezet védelme, valamint az erőforrásokkal való kíméletes bánásmód. Ezt célozzák folyamatos energiafelhasználás-csökkentő fejlesztések, és a környezetirányítási rendszerműködtetése is.

A Dreher Rt. volt az első a magyarországi a sörgyárak között, amely bevezette az ISO 14001 szerinti környezetirányítási rendszert, szintén elsőként alakította ki az integrált az ISO 9001:2000  minőségirányítási, valamint az élelmiszerbiztonságot elősegítő HACCP rendszereket, megszerezve e rendszerek tanúsítását is.

A vállalatnál folyó tevékenységnek nem ez az első elismerése: a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület 2003-ban a Dreher Rt.-t Megtakarítási Díjjal jutalmazta, elismerve a takarékos hőenergia felhasználás terén elért eredményeit. A vállalat sikeresen javította fajlagos vízfelhasználását is, mely az elmúlt 4 év során a 25%-kal csökkent. Kiváló eredményeket ért el a hulladékok újrahasznosítása terén is – ma 38%-os visszaforgatási aránnyal büszkélkedhet a 4 évvel ezelőtti 3%-kal szemben.

„Büszkék vagyunk rá, hogy a Környezetvédelmi Jelentésünk, amely eddigi sikereinket, problémáinkat és jövőbeni céljainkat foglalja össze, ilyen neves elismerést kapott. A díj azonban nemcsak eredmény, hanem kötelezettség is a 150 éves Dreher Rt. számára, hiszen hosszú távú célunk a társadalmi felelősségvállalás kiterjesztése a gyár falain belül és azokon kívül egyaránt.”„ – mondta a díj átvételekor Ficsor Attila, a Dreher Sörgyárak Rt. termelési-műszaki igazgatója.

A környezettudatos tevékenység a vállalat anyacége, a SABMiller számára is kiemelt jelentőségű. Az elmúlt 10 évben több mint 25 milliárd forintot fektetett a Dreher Rt. működésének modernizálásába. Ennek köszönhetően a gyár folyamatos technológiai és infrastrukturális fejlesztésen ment keresztül. E tevékenységnek jó alapot adott az integrált irányítási politika, melyben a Dreher Sörgyárak Rt. alapelveit fogalmazták meg a kiváló minőség és élelmiszerbiztonság, a hatékony környezet védelem, és az energiaforrásokkal való takarékosság megvalósításának érdekében.

További információ:

Pecznik Éva
PR Manager
Dreher Sörgyárak Rt.
E-mail: eva.pecznik@dreher.sabmiller.com