A Dreher elnevezés hátterében a Dreher család története áll. Az alábbiakban áttekintheti a Dreher Sörgyárak fejlődésének főbb lépéseit.

A Dreher története

 • Franz Anton Dreher megveszi a Klein-Schwechati Serházat

  1796

  A Dreher elnevezés hátterében a Dreher család története áll. Franz Anton Dreher 1796-ban vásárolta meg a Klein-Schwechati Serházat.

 • Az első Lagerbier

  1840

  Fia, Dreher Antal, Ausztriában, Münchenben, majd Angliában tanulta ki a szakmát. A szigetországi mesterek féltett titkainak ellesésében – a legenda szerint – üreges sétapálcájába rejtett sörminták is segítették. Schwechatra hazatérve 1840 körül bevezette az alsóerjesztésű sörtechnológiát, s kifejlesztett egy új sörtípust: a Lagerbiert. Később ennek köszönhette a „sörkirály” kitüntető címet.

 • A cég folyamatosan bővül

  1856 - 1860

  1856 és 1860 között többször is Pest-Budára látogatott, mire végül 1862-ben sikerült megvennie a cseh, osztrák és bajor konkurenciával küzdő Kőbányai Serház Társaság serfőzdéjét. További telkeket is vásárolt a bővítéshez, de halála (1863) miatt fiára várt, hogy megvalósítsa elképzeléseit.

 • Dreher Antal átveszi a vezetést

  1870

  Ifjabb Dreher Antal még csak 14 éves volt apja halálakor, így csak 1870-ben vehette át a négy Dreher serfőzde (Schwechat, Kőbánya, Triest, Michelob) vezetését. Fejlesztette gyárai technológiáját és kapacitását, s a kőbányai hamarosan Magyarország legnagyobb sörgyárává vált.

 • A Dreher terjeszkedik

  1905 - 1907

  Ifj. Dreher Antal három fia közül Jenőre bízta a kőbányai gyár irányítását, amely 1905-ben részvénytársasággá, majd 1907-ben az anyavállalattól független magyar céggé vált. A Dreher Nyugat-Európában, Amerikában, Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában is ismert, világhírű márkanévvé emelkedett.

 • Államosítás

  1945

  A második világháború után hamarosan ismét beindult a termelés, ám 1948. márciusában államosították a család magyarországi tulajdonát.

 • Létrejön a mai Dreher Sörgyárak

  1992 - 1993

  1992-ben a Kőbányai Sörgyár részvénytársasággá alakult, 1993 novemberében a South African Breweries (SAB) csoport tagja lett, amely Dél-Afrika legjelentősebb és a világ ötödik legnagyobb sörgyártója volt akkoriban. 1997 júliusában a tulajdonos SAB egyesítette a Kőbányai és a Kanizsai Sörgyárat, ezzel létrejött a mai Dreher Sörgyárak.

 • Megújulnak a legendás Dreher Sörgyár épületei

  1995 - 2002

  A beruházások keretében a legendás Dreher Sörgyár épületei is visszanyerték eredeti szépségüket. Az 1910-ben épült, s az 1995-2002 között megvalósuló teljes körű rekonstrukció keretében újjávarázsolt főzőház kiváló példája a nemes hagyományok és a legkorszerűbb technika harmonikus egységének: Budapest egyik legszebb ipari műemlék jellegű épülete visszanyerte eredeti arculatát, s a Zsolnay csempékkel díszített falak között napjainkban a XXI. századhoz méltó számítógépes vezérlés működik.

 • Folyamatos korszerűsítés

  1997

  A Dreher Sörgyárak privatizációját követően a vállalat jelentős technológiai és szervezeti korszerűsítése kezdődött meg.

 • Tulajdonosváltás

  2017

  2017 mérföldkő volt a Dreher Sörgyárak életében, lezajlott a tulajdonosváltás, így 2017 áprilisától már a japán Asahi Csoport részeként tudtunk a jövő feladataival foglalkozni.