Megújulás, tavasz és sörrel készült különlegességek a Dreher Sörvacsorán

Páratlan élményt nyújt a kéthavonta megrendezésre kerülő Dreher Kulináris Élményvacsora, ahol a sör és a finom ételek szerelmesei bepillantást nyerhetnek a sörgyártás kulisszatitkaiba. A vendégek megtekinthetik az Európában is páratlan szépségű Zsolnay csempékkel díszített főzőházat, és a Lenk Zsolt séf által megálmodott vacsoramenü mellett Vásárhelyi István sörgasztronómus izgalmas sörös történeteit hallhatják. Legutóbbi sörvacsoránkon a nők álltak a középpontban. 

Az áprilisi élményvacsora tematikáját a megújulás, a tavasz és a nők a sörgyártás történetében betöltött szerepe inspirálta. Zöld színek kerültek terítékre: előételként pisztrángot és kaviárt szolgáltak fel zöld mousse és turbolya dresszinggel, amelyhez Dreher Gold sört ajánlott a sörmester. A zöldborsóleves panna cottával fogás mellé Kozel Premium Lager párosult, a főétel – bivaly hátszín spenót pürével és a tavaszi kert zöldségeivel – mellé pedig Dreher Red Ale. A pisztáciás csokoládé mousse kivivel desszerthez pedig Dreher Bak dukált.

Vásárhelyi István sörgasztronómus már korábban is többször bizonyította, hogy a sör és az ételek gondos összeválogatása milyen tökéletes ízharmóniát eredményezhet. Izgalmas előadásában érdekes történeteket mesélt a nők szerepéről a sörgyártás történetében, például arról, hogy számos kultúrában a nők tevékenységi körébe tartozott a sörfőzés művészete, vagy hogy Kleopátra adót vetett ki a sörre, hogy finanszírozza a Római Birodalommal vívott háborút. Vásárhelyi István egy különleges söralapú koktéllal köszöntötte a Dreher sörvacsora vendégeit, amelynek receptjét, a nagy sikerű zöldborsóleves panna cottával fogással együtt most meg is osztunk.

‘KŐBÁNYA LIBRE’ SÖRKOKTÉL 

Hozzávalók:

  • 1,5 dl Dreher Red Ale
  • 1 dl kóla
  • 1 cl mentaszirup
  • lime
  • mandarin
  • jég

Elkészítés: A mandarin és lime gerezdeket koktélfával megnyomkodjuk, jéggel félig töltjük a poharat, rátöltjük a mentaszirupot, a kólát, végül a Dreher Red Ale-t, majdbárkanállal megkeverjük.

ZÖLDBORSÓLEVES PANNA COTTÁVAL (10 adag)

Hozzávalók:

  • 1 kg zöldborsó (fejtve)
  • 1 köteg petrezselyem (10 csomó)
  • 2 db lime levél
  • 1 db bio citrom héja
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 100 g friss zsengeborsó, cukorborsó
  • só, őrölt bors
  • 1 ek cukor
  • 0,25 liter tej
  • 0,75 liter 35% tejszín (laktózmentesből is lehet készíteni)
  • 10 db kisebb forma vagy szilikon muffin forma
  • 18-20 g zselatin por vagy agar-agar 3g/liter

Leves elkészítése: A hagymát megpucoljuk és félbevágjuk, 6 liter zöldség alaplével a zöldborsót főzni kezdjük.
Sózzuk, kevés őrölt borssal fűszerezzük. Forrástól számítva 15-20 percig főzzük, amíg a lé kellemesen zöldborsó ízű lesz. Szűrjük le és az összekötött petrezselyem szárával a levet 4 literre redukáljuk, majd hozzáadjuk a lime héjat. A levest hűtsük le és a fele petrezselyemzöldet turmixoljuk bele, majd szűrjük át pelenkán. Sózzuk, pici cukorral ízesíthetjük, ha szükséges.

Zöldborsó Panna Cotta elkészítése: A megfőtt zöldborsóból szedjük ki a lime héjat, készítsünk krémes pürét, némi leveslé felhasználásával. Passzírozzuk át. A tejszínt és tejet felforraljuk, annyi pürét adunk hozzá, míg sűrű borsó ízű krémet kapunk. Megsózzuk. 1 liter alaphoz 18-20 g zselatin port hideg vízbe beáztatunk, felmelegítjük és belekeverjük a tejszínes zöldborsó krémbe. Vizezzük be a formákat és töltsük bele a krémünket. 1-2 órára hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen.

Petrezselyem hab elkészítése: A petrezselyemleveleket tejszínnel alaposan összeturmixoljuk. Sózzuk és borsozzuk, majd átszűrjük. Kemény habbá verjük a tejszínt.
A levest melegen és langyosan is tálalhatjuk. A panna cottát a tányérba szedjük, a habot rákanalazzuk. Zsenge borsócsirával, forrázott cukorborsóval tálaljuk.

Kozel Premium Lager illik ehhez a fogáshoz.

 


A vacsoráról további információkat az alábbi linken olvashatunk: https://www.dreherzrt.hu/dreher-sorvacsora/

A séfről: Lenk Zsolt séf Ausztriában, Németországban és Svájcban alapozta meg szakmai karrierjét. Sok más étterem mellett dolgozott a két Michelin-csillaggal és rengeteg más szakmai elismerést begyűjtő osztrák Taubenkobel étteremben. Lenk Zsolt egyik kedvenc gasztronómiai területe a sör és étel párosítás, a Dreher Sörvacsorákon pedig bemutatja, hogy milyen sokféle izgalmas élményt lehet kihozni különböző sörökkel kombinált fogásokból.